Sabıka Kaydı Olan Biri Ehliyet Alabilir mi

ABONE OL
Sabıka Kaydı Olanlar Ehliyet Alabilir mi

Ehliyet almak isteyen bir sürücü öncelikli olarak sürücü kursuna kaydını yaptırması ve daha sonrasında gireceği sınavlardan başarılı olması gerekir. Tüm aşamaları geçerek başarı sağlayan adaylar ehliyetlerini çıkarmak için Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekir. Bu başvuru esnasında ise birtakım belgeler istenir ve bunlar arasında adli sicil kaydı da vardır.

Adli sicil belgesinin istenmesini nedeni bazı suçlardan hüküm giymiş olan kişilerin ehliyet almalarına izin verilmemesidir. Eğer sizinde sabıka kaydınız ehliyet almaya müsaade etmeyen suçları içeriyorsa sürücü belgesi alamazsınız. Birçok sürücü kursu maalesef bu önemli hususa dikkat etmeyerek vatandaşları mağdur etmektedir.

Peki, bir vatandaşın ehliyet almasına engel olacak bu suçlar nelerdir?

  • TCK’DA 188, 190 ve 191’nci maddeler ehliyet alınmasına engeldir. Yani uyuşturucu madde kullanan ve ticaretini yapan kişiler bu suçtan sabıkalıysa ehliyet alamazlar.
  • Kaçakçılık suçundan ceza almış olan kişiler ehliyet alamazlar.
  • Bazı ateşli silahların kullanımı ve bulundurulması ile ilgili suçlardan sabıkalı kişiler ehliyet alamazlar

Yukarıdaki maddelerden dolayı ceza almış olan kişiler Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 6. Maddesi gereği sürücü olamazlar.

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?

Eskiden adli sicil kaydını alabilmek zordu. Bunun için adliye sarayına giderek uzunca oluşturulmuş olan sıraya girip saatlerce beklemek durumunda kalıyordunuz. Bu sizin gününüzü bir hayli meşgul eden durumdu ve can sıkıcıydı. Günümüzde ise adli sicil kaydı alabilmek oldukça basit bir iştir. Bunun için e-devlete girmeniz yeterli olacaktır. E-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranızı kullanarak sisteme giriş yaptığınızda ne amaçla almak istediğinizi yazarak kolayca çıkarabiliyorsunuz.

Eğer e-devlet’e girebilmek için şifreniz yoksa PTT şubesine girerek dakikalar içerisinde şifrenizi alabilirsiniz. E-devlet üzerinden adli sicil kaydını almak istemeyenler yine eskiden olduğu gibi adliyelerdeki adli sicil müdürlüklerine giderek belgelerini alabilirler.

Ehliyet İçin Alınan Sabıka Kaydının Geçerlilik Süresi Nedir?

Adli sicil kaydı alındığı tarihten itibaren 6 ay boyunca geçerlidir. Bu nedenle veriliş tarihine bakarak 6 ay sonrasını hesaplamanız yeterlidir. 6 ay geçtikten sonra alınan adli sicil kaydı geçerliliğini kaybetmiş olduğundan dolayı ehliyet ve diğer kurumlar için geçerli olmayacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.01.2022

Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar

08.01.2021

LPG Motora Zarar Verir mi

29.04.2021

Taksimetre Nasıl Çalışır

11.06.2021

İleri Hareket Halindeyken Vitesi Geriye Atarsanız Ne Olur