Rot Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Rot Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır

Bir aracın seyir halindeyken problemsiz bir şekilde hareket etmesi güvenlik ve konfor için oldukça önemlidir. Bu nedenle her aracın düzenli periyodik bakımlarının yapılması gerekir.

Otomobillerin periyodik bakımları zamanlara göre ayrılır, ancak otomobilde bulunan tüm parçalarında bir yıpranma zamanları vardır. Bunun için otomobilde periyodik bakımın dışında da birtakım parçalarda sorunlar yaşanabilir. Bunlar ekstra bakımlar olarak tanımlanabilir. Özellikle de aracın yürüyen aksamında meydana gelen bir sorun güvenliği daha ciddi tehdit edebilir.

Yürüyen aksamlar denildiğinde dikkatleri çeken hususların başında rot balans gelir. Çünkü rot balans sadece araca değil aynı zamanda araçtaki sürücü ve yolculara da konfor kaybı yaşatacaktır. Bunun için rot balans söz konusu olduğunda hemen yaptırılması gerekir.

Peki, rot balans nedir? Rot balans neden bozulur?

Balans Ayarı Nedir?

Bir otomobilin balans ayarının bozulması aracın hareket halindeyken titremesiyle anlaşılabilir. Sürücüyü rahatsız edecek bu durum lastiklerin sırt ve yanak bölümlerinde meydana gelen deformelerden, janttaki bir eğiklikten meydana gelebilir.

Rot Ayarı

  • Rot ayarı bir otomobilin güvenlik ve sürüş konforunun sağlanabilmesi için önemlidir. Eğer araç sürüş esnasında sağa ya da sola doğru çekiyorsa bu durumda aracın rot ayarı bozuktur. Böyle bir durumda aracınızla viraja girdiğinizde araç kendisini tekrar toparlamakta zorlanır.
  • Lastiklerin yıpranmış olması rot ayarının bozulmasında önemli bir rol oynar. Lastiğin dış omzu ya da iç omzu tabana göre daha fazla aşınmışsa bu durumda rot ayarının bozulmuş olduğundan bahsedilebilir.
  • Otomobilin sürüş esnasında sağa veya sola çekmesi, aks paralelliğinin ya da kamber ayarının bozuk olmasından kaynaklanabilir.
  • Eğer lastiklerin dış ya da iç omuzlarında aşınma varsa bu durumda toe in-toe out ayarlarının kontrol edilmesi gerekir.
  • Lastiklerin hava basınçlarının doğru ayarlanmamış olması rot ayarının bozulmasına neden olabilir.

Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Balans ayarı yapılırken, aracın tüm tekerlekleri sökülür ve balans makinesine yerleştirilerek döndürülür. Dönüş sırasında makinenin bağlı olduğu bilgisayar üzerinde değerler görüntülenir ve bu değerlerden yola çıkılarak bozukluk janta koyulan ağırlıklarla dengelenir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.06.2022

Trafik Kazası Kusur Oranına Nasıl İtiraz Edilir

04.05.2021

P0740 Hatası Nedir

26.04.2021

Servo Motor Nedir, Servo Motorun Çalışma Prensibi Nasıldır

13.06.2022

Egzoz Muayene Gecikme Cezası Ne Kadar, Cezası Kaç TL 2022