Psikoteknik Belgesi Nedir

ABONE OL
Psikoteknik Belgesi Nedir

Son dönemlerde trafik kazalarının önüne geçebilmek için sürücülerin bu konuda bilinçlenmesi ve trafikte akışa zarar vermeyecek donanıma sahip olması gerekmektedir.

Sürücülerin güvenli bir şekilde araç kullanabilmeleri için dikkat, algı, hafıza, muhakeme yeteneği, el ayak koordinasyonu, hızını ayarlayabilme gibi becerilere sahip olması gerekmektedir.

Sürücülere bedensel ve psikolojik olarak araç sürmeye uygun olduklarını bildiren belge Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altında olan kurumlar tarafından verilmektedir. Bu belgeye sahip olabilmek için sürücüler 60 dakika süren ve psikoteknik merkezlerinde yapılan testlerde başarılı olmak zorundadır. Yapılan bu test sonucu alınan belgenin geçerlilik süresi beş yıldır.

Psikoteknik belge alması zorunlu olanlar ambulans şoförleri, yük ve yolcu taşımacılığı yapan bütün ticari araç kullanan kişilerdir.

Psikoteknik belgesi sürücülerin güvenli araç kullanabilecek fiziksel ve psikolojik yeterlikte olup olmadıklarını ölçen belgedir. Bu belgeye sahip olabilmek için uygulanan testi psikiyatrın onaylaması gerekmektedir. En son olarak İlçe Sağlık Müdürlüklerinden alınacak olan onay ile psikoteknik belge alınmış olacaktır.

Psikoteknik Belge Alınmasının Amacı Nedir?

Sürücülerin trafiğin güvenliğini tehlikeye sokabilecek herhangi bir sıkıntısı varsa tabi tutuldukları testte bu durum ortaya çıkacağından dolayı bu belgeyi alamayacaklardır. Psikoteknik belgesinin veriliş amacı sürücülerin güvenli bir şekilde araç kullanıp kullanamayacaklarını yapılan testlerle ortaya koymaktır. Yapılan testlerde sürücünün hem fiziksel hem de zihinsel yeterliliği göz önünde bulundurulmaktadır. Dolayısıyla sürücünün güvenli araç sürmesine engel teşkil edebilecek bir durumunun olması yapılan bu testler yardımıyla tespit edilmektedir.

Psikoteknik belgesi verilirken sürücülerin tepki hızlarına, el ve ayak koordinasyonlarına, algılamalarına, muhakeme yeteneklerine, direksiyon hâkimiyetini sağlayıp sağlayamadığına çok dikkat edilmektedir.

Psikoteknik belgesi için uygulanan testlerde sürücünün trafikte her hangi bir soruna neden olabilecek olan psikolojik rahatsızlığı varsa tespit edilmektedir. Özellikle yolcu taşıyan sürücülerin araçta bulunan yolcuları tehlikeye düşürebilecek davranışlara sahip olup olmadığının tespiti yapılmaktadır. Psikoteknik belgesi ile sürücülerin farkındalıkları artırılmakta ve daha dikkatli olmaya teşvik edilmektedirler. Sürücülerin tabi tutuldukları testten geçememeleri halinde kendilerine uygun olan rehabilitasyon hizmeti verilmektedir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.10.2020

Sollama Nasıl Yapılmalı

19.05.2020

Sürücü Belgesi Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

17.05.2021

Trafik Kazalarına İlişkin Davalarda Yargılama Ne Kadar Sürer

19.07.2022

Osmangazi Sürücü Kursları – Osmangazi Ehliyet Kursları