Piston Nedir ve Ne İşe Yarar

ABONE OL
Piston Nedir ve Ne İşe Yarar

Bir silindirin içerisinde hareket ederek zamanların meydana gelmesini sağlayan parçaya piston denir. Piston silindir bir şekildedir ve motordaki mekanik enerjinin kimyasal enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Bu enerjinin sağlanabilmesi için krank milinin dönmesi gerekir. Krank mili piston koluna bağlıdır.

Pistonlar iki çeşitlidir. Birincisi tek metal piston ikincisi ise bimetal piston.

Pistonun aşınmasını azaltmak motorun ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Piston her ne kadar basit bir parça olarak görülüyor olsa da mühendislik bilgisine sahip olan bir parçadır. Bir araca göre küçük olan bu parça aracın motorundaki en pahalı parçalardan bir tanesidir.

Piston Neden Yapılır?

Pistondaki verimliliğin artırılması için, bileşenlerin hem uzun ömürlü hem de dayanıklı olması gerekir. Hafif olması için pistonlar alüminyum alışımdan yapılır. Piston halkaları yukarıdan aşağıya doğru indiği ve sıkıştırma yapması gerektiği için dökme demir ya da çelikten yapılır.

Piston hareket ederken silindirin duvarındaki yağın silinmesini sağlar, zamanla piston ve diğer halkalarda bu nedenle aşınabilir. Aşırı yağ tüketimi, egzoz borularından çıkan beyaz duman pistonların aşındığını gösteren önemli bir göstergedir.

İçten yanmalı olan motorlarda tek bir silindir olabileceği gibi 12 adede kadar da çıkabilir. Ancak otomobillerin genel olarak 4 ya da 6 silindiri vardır. Uçaklarda ise sorunsuz bir çalışmanın sağlanabilmesi için tek silindir ve piston bulunur.

Pistonlar içten yanmalı motorların yanı sıra buhar ve harici yanmalı motorlarda da bulunur. Buharlı motorlarda su bir kazan içerisinde ısıtılır ve oluşan buhar harici silindirlerde bir çift pistonu itmeye başlar. Döner motorlarda piston ve silindir bulunmaz.

Piston Kolu Nedir?

Pistonlar bir kola bağlıdır, bu kol aracılığı ile alınan hareket krank miline gönderilir. Piston kolu bu iletimi yaparak motorun harekete geçmesi sağlanır. B nedenle sistemin hatasız bir şekilde çalışması gerekir.

Piston Kolunun Malzemesi Nedir?

Piston kolu sürekli hareket halindedir ve bunun içinde dayanıklı olması gerekir. Bu nedenle piston kolu aşınmaya ve kaynamaya dayanıklı olan kır dökme demirden üretilir.

Piston günümüzde içten ve dıştan yanmalı motorlarda ve buharlı makinelerde kullanılır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.04.2021

Kırmızı Plaka Nedir? Devlet Protokol Plakaları Kimlere Aittir

01.07.2022

LPG Tankı Değişimi Nasıl Yapılır, LPG Tank Değişim Süreci

14.01.2021

Unutulmaz Filmlere Özel Hazırlanmış 5 Araba

18.02.2021

LED İle Xenon Far Arasındaki Farklar Nelerdir