Otomobillerde Isıtma Sistemi Bakımı

ABONE OL
Otomobillerde Isıtma Sistemi Bakımı

Havalar soğumaya başladıkça, artık klima sistemi geri planda kalarak ısıtma sistemi ön plana geçmeye başlar. Yani yazın klima sistemi ne kadar hatasız çalışması gerekiyorsa kışında aynı şekilde ısıtma sisteminin hatasız çalışması gerekir. Peki, kış soğukları başlamadan ya da kışın ortasında olduğumuz şu günlerde otomobilinizin ısıtma sistemi bakımını nasıl yaptırırsınız, nelere dikkat etmeniz gerekir?

Otomobil ısıtma sistemleri, motorunuzda dolaşan aynı soğutma sıvısı ile harekete geçer. Radyatörden bir hortum aracılığıyla ısıtıcı valfe gönderilir. Oradan ısıtıcı göbeğine geçer. Bu arada, motorun yarattığı ısı birikir ve gitmesi gereken bir yere ihtiyaç duyar. Isının çoğu egzoz sistemi yoluyla salınır, ancak kalan ısı motor dökümünden soğutma sıvısına aktarılır.

Araç çalışma sıcaklığına ulaştığında, termostat açılır ve soğutma sisteminden gelen soğutma sıvısının motor geçişlerinde dolaşmasını sağlayarak motordaki ısıyı uzaklaştırır, radyatöre gönderir ve ısıtıcı göbeğe sirküle eder. Hava ısıtıldıkça, fan sıcak havayı havalandırma deliklerinden üfleyerek ısıyı aracın kabin içine gönderir.

Isıtıcı Bakımı Neden Önemlidir?

Aracınızın ısıtma sisteminin verimli çalışması için bakımlı bir soğutma sistemi şarttır. Yukarıda bahsedildiği gibi, otomobiller, soğutucuyu ısıtıcı göbeğinden geçirerek ve kabin havasını bunun üzerine üfleyerek yolcu kabinini ısıtmak için sıcak motor soğutucusu kullanır. Uygun bakım yapılmazsa, kışın aracınızın fanından ya sıcak hava gelmeyecek ya da hiç hava gelmeyecektir. Bu da beraberinde aracın camlarının buğulanmasına ve sürüşün tehlikeye düşmesine neden olur.

Aracın ısıtma sistemine düzenli bakım yapıldığında aşağıdaki faydalar meydana gelecektir.

  • Aracın donmaya karşı korunması sağlanır,
  • Aracın aşırı ısınması önlenir,
  • Motorunuzun çevresinde tek tip sıcaklıkları koruyarak termal stresi azaltın
  • Araç kabin içerisindeki ısı sağlanır

Soğutma ve ısıtma sistemlerinin mutlaka aracın her yağ değişimi esnasında kontrol edilmesi gerekir. Motor ısıtma sisteminin bakımı ve kontrolü kolay olduğundan ekstra bir bakım maliyeti çıkarmaz, ancak bir aracın ısıtma sistemi bakımlarının yapılmaması olası bir sorunda ciddi masraflar açılmasına neden olabilir. Bunun için aracın periyodik bakımında tüm sistem kontrol edilmelidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.03.2021

Benzinlikten Bidonla Benzin Almak Yasak mı

05.02.2021

Bir Arabaya En Fazla Kaç Kişi Binebilir

23.03.2020

McLaren Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

26.04.2021

Araba Motoru Hangi Parçalardan Oluşur