Otomobil Isıtma Sisteminin Bakımı

ABONE OL
Otomobil Isıtma Sisteminin Bakımı

Havalar soğumaya başladıkça ve soğuklar arttıkça artık aracınızın soğutma sistemini geride bırakıp ısıtma sistemine odaklanmanız gerekiyor. Özellikle kışa girmeden sezon öncesinde ısıtma sisteminin bakımının yapılması gerekir. Sistemin düzenli bakım yapılmasının nedeni aşağıdaki gibidir.

Otomobilde Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Isıtma sistemleri, motorunuzda dolaşan soğutma sıvısı ile beslenir. Sıvı radyatörden hortum aracılığıyla ısıtıcı valfe akar. Oradan ısıtıcı göbeğine geçer. Bu arada, motorun yarattığı ısı birikir ve gitmesi gereken bir yere ihtiyaç duyar. Isının çoğu egzoz sistemi yoluyla salınır, ancak kalan ısı motor dökümünden soğutma sıvısına aktarılır. Araç çalışma sıcaklığına ulaştığında, termostat açılır ve soğutma sisteminden gelen soğutma sıvısının motor geçişlerinde dolaşmasını sağlayarak motordaki ısıyı uzaklaştırır, radyatöre gönderir ve ısıtıcı göbeğe sirküle eder. Hava çekirdek tarafından ısıtıldıkça, fan daha sonra sıcak havayı havalandırma deliklerinden içeri üfleyerek ısıyı aracın kabini boyunca dağıtır.

Bakım Neden Önemlidir?

Aracınızın ısıtma sisteminin verimli çalışması için bakım şarttır. Yukarıda bahsedildiği gibi, otomobiller, soğutucuyu ısıtıcı göbeğinden geçirerek ve kabin havasını bunun üzerine üfleyerek yolcu kabinini ısıtmak için sıcak motor soğutucusu kullanır. Uygun bakım yapılmazsa, yaz aylarında ısıtıcılar tıkanarak size sadece soğuk hava üfürür.

Isıtıcılar uygun şekilde bakımı yapıldığında şu etkileri sağlar.

  • Motorun donmasını engeller,
  • Aracın aşırı ısınmasını engeller,
  • Motorun çevresinde sabit sıcaklığı koruyarak termal stresi azaltır,
  • Araç içinde sıcaklığı sağlar.

Kış Öncesi Check-Up

Otomobil uzmanları araçlarda sorun yaşanmaması adına her yağ değişiminde soğutma sisteminin de kontrol edilmesi gerektiğini önerir. Ancak buna uyup uymamak araç sahibinin sorumluluğundadır.

Kalorifer Rezistansları

Kalorifer rezistanları, aracın içerisinde klima ya da kalorifer sistemi çalıştırılmadan hızlı ısıtılması amacıyla kullanılır. Kaloriferin kumanda panelindeki bir düğmeden kumanda edilen bu sistem rezistansın üzerinden elektrik akımını geçirerek aracın ısınmasını sağlar. Isı ise rezistansın arkasında bulunan fanın üfürmesiyle araç içerisine gönderilir. Rezistanslar yüksek ısıya dayanıklı olduğundan dolayı dayanıklılığı yüksektir. Kalorifer rezistansında ısıtma rezistansları rölesi de bulunur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgiler için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.06.2022

Hibrit Araba Nedir? Hibrit Araba Nasıl Çalışır

20.01.2021

En Popüler Araba Renkleri Hangileridir

03.02.2022

Şarköy Sürücü Kursları - Şarköy Ehliyet Kursları

15.01.2021

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur