Otomatik Vites Ehliyeti

ABONE OL
Otomatik Vites Ehliyeti

Ehliyet ve sürücü kurslarıyla ilgili köklü değişikliklerin gerçekleştiği 2016 yılından önce sürücü adayları için sadece otomatik vites ehliyet almak gibi bir opsiyon bulunmuyordu. Tüm adaylar direksiyon sınavına düz vites araçla girmek zorundaydı. 1 Ocak 2016 yılında yayınlanan yeni yönetmelikle birlikte sürücülere yalnızca otomatik vites araç kullanabilmek için ehliyet alma şansı tanındı. Otomatik vites araçların yaygınlaşması, otomatik vites araç kullanmanın daha kolay olması ve bazı sürücülerin veya sürücü adaylarının düz vites araç kullanmak istememesi böyle bir ihtiyacı doğurdu. Yalnızca otomatik vites araç kullanmak için sürücü kursuna başvuran adaylar yeni yasaya göre otomatik vites araç bulundurmak zorunda olan sürücü kursunda her sürücü adayının aldığı teorik eğitimi alıp aynı e-sınava girerken direksiyon eğitimlerini otomatik vites araç üzerinde alırlar ve direksiyon sınavına da bu araçlarla girerler. Sınavı başarıyla tamamlayan adaylar sürücü belgelerini alırken belgeler üzerinde “sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir” ibaresi yer alır. Ücreti ise şöyledir; sürücü kursu ücreti (genelde B sınıfı tercih edildiği için) 1600 TL (ortalama), elektronik sınav ücreti 93 TL, direksiyon sınav ücreti 110 TL, ehliyet harç ücreti 809 TL.

Otomatik vites ehliyeti sahibi sürücüler bu belgelerini düz vites ehliyete de çevirebilirler. Bir sürücü kursuna müracaat eden adaylar kayıtlarını yaptırdıktan sonra normalde almaları gereken direksiyon eğitim süresinin yarısı kadar süre eğitim alarak direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. Otomatik vites ehliyete sahip oldukları için teorik sınava girmelerine gerek olmayan sürücüler direksiyon sınavını başarıyla tamamladıkları takdirde düz vites ehliyeti de almaya hak kazanırlar. Otomatik vitesi düz vitese çevirmek için sürücülerin ödemesi gereken ücretler ise şöyledir; sürücü kursu ücreti 900 TL (ortalama), direksiyon sınav ücreti 110 TL, harç ücreti 809 TL.

Yalnızca otomatik vites ehliyet sahibi sürücüler düz vites araç kullanırken tespit edildikleri takdirde “yetersiz ehliyet” gerekçesiyle 1002 TL para cezasına çarptırılırlar. 20 puan ceza alır. Aracı kullanan kişi aracın sahibi değilse araç sahibi de aynı miktarda para cezası ödemek zorunda kalır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.03.2022

Meriç Sürücü Kursları - Meriç Ehliyet Kursları

09.02.2023

Araç İlk Yardım Çantasında Neler Bulunmalı

22.10.2020

Tır Ehliyeti Nedir - Nasıl Alınır

25.05.2021

Trafik Cezası Nereye Ödenir