Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Nasıl Açılır

ABONE OL
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Nasıl Açılır

Ülkemizde her yıl binlerce trafik kazası yaşanıyor. Bu kazaların bazıları maddi hasarla sonuçlanırken bazıları da yaralanmalarla hatta ölümle sonuçlanabiliyor. Bu durumda kayba uğrayanın kendisi veya ölüm halinde mirasçıların uğradığı maddi ve manevi zararları telafi edebilmeleri için tazminat davası açmaları gerekiyor. Maddi ve manevi tazminatla ilgili merak edilenleri yazımızda derledik.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası

Ölümlü bir trafik kazası meydana geldiğinde kazanın tek taraflı mı yoksa çift taraflı olup olmadığı oldukça önemlidir. Ölümlü ya da ciddi yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarında kazada sorumlu kişilere tazminat davası açılabilmektedir. Tazminat davası, ölen ya da yaralanan kişinin ailesi ya da yakınları tarafından açılmaktadır.

Ölümlü ya da yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarında araç sürücüsüne dava açılmaktadır. Ölümlü bir kaza olduğu için ölüme sebebiyet vermekle yargılanan şahsa aile ya da yakınları maddi ve manevi tazminat davası açabilmektedir.

Eğer araç bir şirkete aitse ve ölümlü kaza olması durumunda aile, şirkete dava açabilmektedir. Özellikle aracın bakımıyla ilgili ihmal varsa bu durumda tazminat miktarı artabilmektedir.

Ölümlü Trafik Kazalarında Neler Talep Edilebilir?

Trafik kazalarında maddi zararların yanı sıra manevi zararlar da meydana gelebilir. Ortaya çıkan maddi ve manevi zararlar kusurlu araç sahibinden zarar gören kişi yaralıysa ve tedavi gerekirse tedavi masrafları talep edilebilir. Kazanın ölümlü olması halinde cenaze masrafları talep edilebilir. Cenaze masraflarının yanı sıra ölenin desteğinden yoksun kalan kişi veya kişilerin uğradıkları kayıp talep edilebilir.

Trafik kazası sonucu ölüm olayı gerçekleşmişse, mirasçıları ölenin desteğinden yoksun kaldıklarından destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze ve defin masraflarını talep edebileceği gibi ölenin, ölümü nedeniyle duydukları üzüntü nedeniyle manevi tazminatta talep edilebilir.

Trafik Kazası İçin Tazminat Davası Açabilir?

Ölümlü trafik kazası cezaları hapis cezası ve tazminat cezalarıdır. Tazminat davaları şu şartlar altında açılabilir:

Kaza sırasında yaralanmış kişinin kendisi kazadan sorumlu kişiye tazminat davası açabilir.

Trafik kazasında yaralanmış kişinin ailesinden birisi karşı tarafa manevi tazminat davası açabilir.

Trafik kazasında ölmüş olan kişinin yakın ailesi sorumlu kişiye maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Ölümlü Trafik Kazalarında Açılabilecek Tazminat Davaları Nelerdir?

Ölümle sonuçlanmış olan trafik kazasından sorumlu kişiye çeşitli tazminat davası açılabilir.  Sorumlu kişiye kazanın durumuna bağlı olarak maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

Manevi Tazminat Davası: Ölen kişinin yakın ailesi bu kazadan dolayı yaşadığı acı ve üzüntü sebebiyle trafik kazasından sorumlu olan kişiye manevi tazminat davası açabilir. 

Maddi Tazminat Davası: Ölen kişinin yakın ailesi eğer ölmüş kişiden maddi olarak destek alıyorsa maddi tazminat davası açılabilir. Bu tazminat kan parası olarak da bilinir.  Ölen kişi artık ailesine bakamayacağı için aile karşı taraftan maddi tazminat talep eder.

Tazminat Davası Kimlere Açılabilir?

Ölümlü trafik kazası sonucunda ölen kişinin ailesi araç sürücüsüne, araç sahibine, araç işletenine ve sigorta şirketine tazminat davası açabilir.

Araç sürücüsü: Kazanın oluşmasına neden olan araç sürücüsüne maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

Araç Sahibi: Araç sahibi başka biriyse, araç sahibine maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

Araç İşleten: Kanunlara göre, trafik kazasına karışan aracın işleteni her zaman sorumludur. Bu nedenle araç işletene tazminat davası açılabilir.

Sigorta Şirketi: Sigorta şirketleri araçlara trafik ve kasko sigortaları yapar. Sigorta şirketlerinin sigorta kapsamına ölümlü kaza da girdiği için sigorta şirketlerine tazminat davası açılabilir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.04.2021

Gündüz Farları Aküyü Bitiriyor mu

30.03.2020

Türkiye'de Araçların Uyması Gereken Yasal Hız Sınırları

10.12.2020

Karavan Çekmek İçin En İyi 8 Araç

07.05.2021

Araçtaki Boya Lekesi Nasıl Giderilir