Ölümlü Trafik Kazalarında Maddi ve Manevi Tazminat

ABONE OL
Ölümlü Trafik Kazalarında Maddi ve Manevi Tazminat

Trafik kazası sonrasında ölüm ya da yaralanma meydana gelmişse kazaya sebebiyet veren kişiye manevi tazminat davası açılabilir. Bu davanın açılabilmesinin nedeni ise insanların yaşanan olaya üzüntü ve acısını simgeler. Böyle bir durumda mahkeme manevi tazminatı birtakım kriterlere göre belirler.

  1. Her iki tarafın ekonomik özellikleri,
  2. Kazanın oluş şekli,
  3. Kazanın kusur oranları,
  4. Hak ve nesafet kuralları,

Yukarıdaki bu 4 maddeden yola çıkılarak manevi tazminatın ne kadar olması gerektiğine karar verilir.

Ölümlü Trafik Kazasında Maddi Tazminat Nasıl Belirlenir?

Bir kazada ölüm meydana gelmişse ölen kişinin ailesi kazaya sebebiyet veren diğer sürücüye maddi tazminat davası açabilir. Bu davanın ana nedeninde ölen kişinin geride bıraktığı eşi, çocukları, annesi, babası gibi bakmakla sorumlu olduğu kişilerin maddi sıkıntı yaşamamasıdır. Kan parası da denilen maddi tazminat davasında maluliyet oranı önemlidir. Eğer ölüm olmadan yaralanma meydana gelmişse mağduriyet oranı belirlenir. Bu oran % 50–90 arasında olursa ciddi maluliyet olarak belirlenir.

Ölen bir kişinin maluliyeti ise % 100’dür. Ölümlü kazada hayatını kaybeden kişinin yaşı da tazminatın belirlenmesinde önemli bir kriterdir. Normal standartlarda insan 65 yaşına kadar aktif bir şekilde çalışabilir. 72 yaşına kadar ise pasif çalışabilir. Buna göre kazada ölen birisi 30 yaşındaysa 42 yıl daha çalışma süresi ölen kişi 50 yaşındaysa 22 yıl çalışma süresi göz önünde bulundurulur.

Ölen kişi ya da yaralanan kişinin bundan sonra çalışamayacağı bu nedenle aylık geliri de göz önünde bulundurulur.  Kişinin aylık geliri kazadaki kusur oranı kadar azaltılır ve ortaya çıkan sonuç maluliyet oranı ile çarpılır.

Yaralı ya da ölmüş olan kazazedenin aylık geliri belirlendikten sonra yıllık olarak kazanacağı rakam hesaplanır. Son olarak yukarıda belirttiğimiz şekilde 72 yaşına kadar kaç yıl çalışması gerekiyorsa o değerler yıllık gelir ile çarpılır ve bu şekilde maddi tazminat değeri ortaya çıkmış olur.

Trafik kazasında meydana gelebilecek ölüm ya da yaralanmalara ilişkin kendinizi güvence altına almak istiyorsanız mutlaka trafik sigortası ve kasko sigortasını yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.07.2022

Buji Nedir - Arızası Nasıl Anlaşılır

27.09.2022

İkinci El Otomobil Alırken Kilometrenin Önemi Nedir

23.03.2023

Opel Türkiye Fiyat Listesi 2023

15.12.2021

Tuzla Sürücü Kursları - Tuzla Ehliyet Kursları