MTV Ödenmezse Ne Olur

ABONE OL
MTV Ödenmezse Ne Olur

Araç sahipleri aracı alırken ödedikleri tutar dışında her yıl düzenli olarak farklı ödemeler de yapmak zorundadır. Aracın bakım hizmetleri, sigorta masrafları ve kasko giderlerinin yanında Motorlu Taşıtlar Vergisi de her yıl düzenli olarak ödenmesi gereken bir yükümlülüktür.

Motorlu taşıtlar vergisi, araç sahiplerinin her yıl ocak ve temmuz aylarında yapması gereken bir ödemedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

MTV, araçların çeşitli özellikleri göz önünde bulundurularak kanunda yer alan tarifeler baz alınarak belirlenmektedir. Otomobil, kamyonet, minibüs, kamyon, panelvan ve diğer araçlarda araç türü göz önünde bulundurularak ödenecek olan miktar belirlenmektedir. Aracın yaşı, silindir hacmi ve modeli göz önünde bulundurularak çıkarılan ödeme miktarını araç sahipleri Gelir İdaresi internet sitesi üzerinden ya da Gelir İdaresi veznelerinden ödeyebildikleri gibi anlaşmalı bankalar aracılığı ile de ödeyebilmektedir.

Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti aracın trafik siciline tescil edilmesi ile başlamaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Zamanında Ödenmediği Takdirde Ne Olur?

Motorlu taşıtlar vergisi araç sahiplerinin her yıl düzenli olarak ödemeleri gereken bir vergidir. Ocak ve temmuz aylarında iki taksit halinde ödenmesi gereken MTV zamanında ödenmediği takdirde araç sahibi Maliye Bakanlığı tarafından uyarı alır. Yapılan uyarıya rağmen ödemenin yapılmadığı durumlarda ise kişinin banka hesaplarına vergi dairesi tarafından haciz konmaktadır. Ödenmesi gereken tutar bu şekilde tahsil edilir. Haciz yoluyla tahsil edilemeyen ödemeler karşılığında gerekli görüldüğü hallerde araç bağlanabilmektedir.

Araç sahipleri ödemesi gereken motorlu taşıtlar vergisini zamanında ödemedikleri takdirde ödenecek olan miktara faiz işlemektedir. Belirlenen faiz oranı aylık olarak ödenecek olan miktarın  %1,4 ü oranındadır. Araç sahipleri daha fazla ödeme yapmamak için motorlu taşıtlar vergisini düzenli olarak ödemeleri gerekmektedir.

MTV Ödemek Zorunda Olan Araçlar Hangileridir?

  • Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik şube ve bürolarına tescil edilmiş olan motorlu kara taşıtları,
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ‘ne tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler
  • Liman ve belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları motorlu taşıtlar vergisi ödemekle mükelleftir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.04.2021

Hyundai İ20 1.4 CRDi Jump Dizel (Manuel) İncelemesi

30.03.2020

Karayolları Genel Müdürlüğü

07.07.2021

Araç Satış Sözleşmesi Nedir, Ne İşe Yarar

19.04.2021

Rot Kolu ve Mafsal Nedir