Motor Neden Aşırı Isınır

ABONE OL
Motor Neden Aşırı Isınır

Aşırı ısınan motorlar doğru önlemler ve önlemler alınmazsa hasar kalıcı olabilir. Çok sıcak çalışan motorlar hasara neden olabilir ve seyahatinizi sıkıntıya düşürebilir.

Motoru aşırı ısınan bir araca sahipseniz hareket etmemeye çalışın. Aracınızı kenara çekin, sürüşü durdurun ve kontağı kapatın. En iyi tedbir aracı en yakın servise götürmektir.

Soğutma Sistemi Ne İşe Yarar?

Motorun neden aşırı ısındığına dair nedenlere başlamadan önce, motorun soğutma sistemini anlamak gerekir. Soğutma sistemi antifrizi motordan radyatöre dolaştırarak motor için standart bir çalışma sıcaklığını korur, böylece ısıyı motordan uzaklaştırır.

Motor Aşırı Isındığında Ne Olur?

Günümüz motorları dayanıklı şekilde üretilir, ancak bir aracın motorunun ürettiği ısı normal çalışma sıcaklığının çok üzerinde olduğunda, bu ısı dağılımını soğutmak için yapılan cihazlar başarısız olabilir ve kalıcı hasara neden olabilir.

Soğutma sistemi sızıntıları, korozyon ve mineral birikintilerinden tıkalı hortumlar, radyatör sorunları veya bozuk su pompaları gibi bir aracın aşırı ısınmasının çeşitli nedenleri vardır. Düzenli bakım, aşırı ısınma sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Aracınız Aşırı Isınmaya Başlarsa Ne Yapmalısınız?

Yoldaysanız ve gösterge paneli uyarı ışıkları yanarsa, motordan garip bir koku gelebilir, eğer kaputtan çıkan bir duman görürseniz veya aracınızın olması gerektiği gibi gitmediğiniz hissederseniz aşağıdaki önlemleri alın.

  1. Kenara Çekin

Aracınızla ilgili bir sorun fark ettiğiniz anda, aracı kenara çekip kontağı kapatın. Araç aşırı ısınırsa bu şekilde sürmeye devam etmek kalıcı hasara neden olabilir.

  1. Çok Gerekliyse Hareket Edin

Güvenli bir alanda değilseniz bu durumda araı yavaş hareket ettirerek en yakın servise gitmeye çalışın. Soğutmaya doğal yolla yardımcı olmak için motora hava akışı sağlayın. Motor çalışır bir vaziyetteyken aracın bırakılması durumu daha da kötüleştirebilir.

  1. Klimayı Kapatın

Araç hareket halindeyse ve klima çalışıyorsa mutlaka kapatın. Klima motora ekstra güç harcattıracağı için ısıyı yükseltecektir.

  1. Tüm Pencereleri Açın

Amaç, olabildiğince aracın soğuk kalmasını sağlamaktır. Bunun için aracınızın kapalı camları içerideki ısı miktarını daha fazla artıracaktır.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.04.2021

Yetersiz Ehliyetle Araç Kullanma Cezası Nedir? 2021

25.08.2021

Stajyer Sürücülerin Dikkat Etmesi Gerekenler

31.05.2021

İlk Kez Ehliyet Nasıl Alınır? 2021

27.10.2020

Otomatik Vites Harflerinin Anlamları