Motor Hacmi Nedir? Nasıl Hesaplanır

ABONE OL
Motor Hacmi Nedir - Nasıl Hesaplanır

Yeni bir otomobil satın alırken aracın görünüşüne, performansına, konforuna, güvenliğine ve yakıt tüketimine dikkat ederken motor hacmi de ön planda tutulur. Çünkü bir otomobilin performansını belirleyen en önemli şey aracın içindeki tüm parçaların birbiriyle uyum içinde çalışabilmesidir.

Elektrikli ve hibrit araçların dışındaki tüm diğer otomobiller içten yanmalı motora sahiptir. Dolayısıyla bu tip motorlarda yakıtın yanma odasında yakıt yanar ve ısı enerjisi ortaya çıkar. Bu ısı enerjisi krank-biyel mekanizmasını devreye alır ve ısı enerjisi hareket enerjisine dönüşür. Buda motor içinde hava ile yakıt karışarak ateşlemeyi ve aracın hareket etmesini sağlar.

Motor hacmi bu noktada ön plana çıkar. Çünkü motor hacmi motorun içinde bulunan silindir kısımları ile alakalıdır. İçten yanmalı otomobillerde silindirler motorun en önemli parçasıdır. Pistonlar aracılığı ile harekete geçen silindirlerin sayısı aracın modeline ve özelliklerine göre değişiklik göstermiş olsa da genellikle 3 silindir 4 silindir ve 6 silindir şeklindedir.

Motor Hacmi Nedir?

Yakıt hava karışımı miktarının toplamına motor hacmi denir. Genel olarak cc olarak hesaplanan motor hacminin oranı aracın türüne göre değişiklik gösterir. Motor hacmi aracın çekişi, sürüş performansı ve yakıt ekonomisini ciddi derece de etkiler. Mesela bir aracın hacmi küçük ise şehir içindeki kısa mesafede daha verimli bir sürüş elde edilmiş olur. Büyük hacimli motorlarda ise aynı sürede daha fazla güç üreterek ticari araçlar için yüksek performans sağlanır.

Motor Hacmi Nasıl Hesaplanır?

Yaygın olarak kullanılan motor hacmi değerleri 1.2, 1.4, 1.6 ve 2 litre şeklindedir. Bu da aracın çekiş gücüne önemli derece de etki eden bir rakamdır. Dolayısıyla sürücüler yeni bir otomobil alırken motor hacmine dikkat ederler.

Hangi Motor Hacmi Ne Zaman İyidir?

Motor hacimleri farklılık gösterirken araç alırken ne şekilde kullanılması gerektiği de ön planda tutulmalıdır. Eğer araç şehir içinde sık kullanılıyorsa bu durumda motor hacminin büyük olması gerekmez. Çünkü bu aracın hem daha fazla yakmasına hem de yüksek performans sergilemesine neden olur. Bu da şehir içinde kullanılacak olan bir araç için fazladır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.04.2022

Afyonkarahisar Emirdağ Sürücü Kursları - Emirdağ Ehliyet Kursları

21.10.2020

Debriyaj Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz

09.10.2020

Şehir İçinde Araç Nasıl Kullanılır

09.12.2021

Maltepe Sürücü Kursları - Maltepe Ehliyet Kursları