Motor Ehliyet Sınıfları Nelerdir

ABONE OL
Motor Ehliyet Sınıfları Nelerdir

Eskiden motosiklet ehliyetleri denildiğinde akla sadece A1 ve A2 sınıfları geliyordu, ancak 2016 yılında yapılan ehliyet düzenlemesi sonrasında motosiklet sınıfları da kendi içerisinde 5’ e ayrılmıştır. Buna göre motosiklet kullanmak isteyen bir sürücü motosikletin cinsine göre M,A1,A2,A ya da B1 grubu sürücü belgesine ihtiyaç vardır.

M Sınıfı Sürücü Belgesi

M sınıfı ehliyetler motosiklet ehliyetleri arasında en dar kapsama sahiptir. Moped şeklinde tabir edilen araçları kullanabilmek için M sınıfı ehliyet gereklidir.

Moped Nedir?

Moped saatteki hızı 45 km’yi geçmeyen ve silindir hacmi 50 cc’yi geçmeyen 2–3 ve 4 tekerlekli motosikletlere verilen isimdir. Bir sürücü belgesine sahip olan kişinin M sınıfı ehliyet almasına gerek kalmaz.

A1 Sınıfı Sürücü Belgesi

A1 sınıfı ehliyet alan bir sürücü 125 cc motor hacmine sahip olan motosikletleri kullanabilirler.  Bu tip bir ehliyet alabilmek için sürücünün 16 yaşından büyük olması gerekir.

A2 Sınıfı Sürücü Belgesi

18 yaşını doldurmuş olan bir aday A2 sınıfı sürücü belgesini alabilir. Bu belgeyi alan bir sürücü silindir hacmi 600 cc olan 2 tekerlekli motosikletleri kullanabilir.

A Sınıfı Sürücü Belgesi

A sınıfı ehliyet alan bir sürücü M,A1 ve A2 ehliyetlerin kullandığı motosikletleri kullanabilirler. A sınıfı sürücü belgesini alan bir sürücü motor silindir hacmi 600 cc motor gücü 48 beygir olan tüm motosikletleri kullanabilir. A sınıfı motosiklet ehliyeti almak isteyen bir sürücünün en az 20 yaşında olması gerekiyor. 24 yaşın altında olan sürücü adaylarının en az 2 yıllık A2 ehliyetinin olması gerekiyor. 24 yaşın üzerinde olan kişilerin ise herhangi bir deneyim şartı bulunmuyor.

B1 Sınıfı Sürücü Belgesi

B grubu ehliyetler otomobil ve kamyon gibi araçları kullanabilmek için gereklidir. B1 sınıfı ehliyet ise motosikletleri kapsar. B1 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücülerin en az 16 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bu sınıf bir ehliyete sahip olan sürücüler ATV gibi dört tekerlekli motosikletleri kullanabilirler.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.09.2021

Anksiyete Hastaları Ehliyet Alabilir mi

22.04.2020

2020 Ehliyet Harç Ücreti – Ehliyet Harcı Ödeme

12.08.2021

Çekici Araca Zarar Verirse Ne Olur

12.05.2021

Araba Kaloriferi Neden Soğuk Üfler