Monoküler Ehliyet Nedir ? Nasıl Alınır

ABONE OL
Monoküler Ehliyet Nedir

Monoküler, bir gözün tam olarak görmemesi diğer gözün ise görme kusurunun olmaması demektir.

Ehliyet alınırken adaylardan istenilen sağlık raporu sürücü adaylarının bazı durumlarda kafasının karışmasına neden oluyor. Çünkü her aday ehliyet alabilmek için gerekli olan sağlık koşullarına sahip olmayabiliyor. Ancak bu durum onların ehliyet alamayacağı anlamına da gelmez. Yani her sürücü adayının ehliyet başvurusu sırasında belli şartları yerine getirmesi halinde kayıt işlemleri tamamlanabiliyor.

2015 yılında yapılan düzenleme sonrasında sürücülerden sağlık şartları konusunda birtakım değişikliğe gidilmiştir. Örneğin yukarıda bahsetmiş olduğumuz monoküler durumu da bunlardan bir tanesidir.

Yukarıdaki bilgilerden de yola çıkılarak monoküler kişilerin alabilecekleri ehliyetler şu şekilde belirlenmiştir; (M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyetler)

Monokuler rahatsızlığı olan kişiler resmi araçları, ambulansı ve ticari araçları kullanamazlar. Bu tür ehliyetlere sahip olan kişilerin trafikte durumlarının tespit edilebilmesi içinde ehliyetlerine monoküler kodu yazılır.

Bu tür araç kullanan sürücülerin araçlarının içinde sağında ve solunda en az 3 aynanın olması gerekir. Sürücü ehliyetini aldıktan sonra her yıl muayenesini yaptırarak durumunu gösteren bir sağlık raporu almalıdır.

Bu sürücülerin kullanabilecekleri araçların azami hız sınırı şehir içinde 50 dışında ise 10 kilometre daha az olması gereklidir.

Bu tür sorunu olan bir sürücü adayının hassas olması önemlidir. Bunun içinde ehliyet sürecinin nasıl işlediği merak edilebilir.

Monoküler Ehliyet Nasıl Alınır?

Monoküler ehliyet alabilmek için izlenilecek olan yolun normal bir ehliyetten hiçbir farkı yoktur. Bu sürücü adayları d normal prosedürü takip etmeleri gerekir. Normal bir ehliyet sürecinden tek farkı ise sağlık raporunda bu durumun tespit edilmesi ve bunun da ehliyet üzerine bir kod olarak yazılmasıdır.

Monoküler Ehliyetli Kişi Gece Araç Kullanabilir Mi?

2015 yılında yapılan düzenleme öncesinde monoküler ehliyeti olan sürücülerin gece araç kullanmaları yasaktı, ancak düzenleme sonrasında kullanamaz yasağı kaldırılmış gece de araç sürmelerine izin verilmiştir.

Monoküler ehliyetle hangi araçlar kullanılabilir?

Monoküler ehliyetli bir kişi ticari olmayan araçları kullanabilir.

Monoküler ehliyet için her yıl sağlık raporu alınmalı mı?

Evet, monoküler ehliyet aldıktan sonra her yıl rapor yenilenmesi gerekir. Bu sayede sağlam olan gözün durumu tespit edilir. Amaç ise gören gözün % 100 oranında gördüğünden emin olunmasıdır.

Ehliyet çeşitleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.05.2020

Kars Sürücü ve Ehliyet Kursları

23.08.2022

Motosiklet, Bisiklet ve Scooter Sürücülerine Reflektif Yelek Zorunluluğu

30.03.2020

Kış Lastiği

28.04.2021

Büyükşehirde Araç Kullanmanın Zorlukları Nelerdir