Monoküler Ehliyet Nedir

ABONE OL
Monoküler Ehliyet Nedir

Monoküler ehliyet tek gözü görmeyen sürücü adayları için geçerli olan bir ehliyet türüdür. 1 Ocak 2016 yılında yayınlanan ve sürücü belgeleri ile ilgili oldukça fazla köklü değişiklik içeren yönetmelikle beraber görme kusurlarına sahip bireyler için ehliyet almak daha kolay hale geldi. Önceki yıllarda tek gözü görmeyen sürücü adayları için ehliyet almak oldukça zorken yeni dönemde gerekli sağlık raporlarını alan adaylar sürücü belgesi için başvuruda bulunup gerekli şartları sağladıkları takdirde ehliyet alabilirler.

Monoküler ehliyet alabilmek için en önemli şart sağlıklı olan gözün yüzde yüz olarak görüyor olmasıdır ve aynı zaman başka herhangi bir görme problemi olmaması gerekir. Bunun dışında monoküler ehliyet almak isteyen kişiler için bazı kriterler aşağıdaki gibidir;

  • Monoküler ehliyet almak isteyen kişiler yalnızca birinci grup olarak adlandırılan (M, A1, A2, A, B1, B, BE, ve F) ehliyetleri alabilirler. Dolayısıyla motosiklet grubu, otomobil, kamyonet ve traktör kullanabilirler.
  • Ambulans, ticari araç ve resmî araç kullanamazlar.
  • Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 adet ekstra ayna bulunması gerekir.
  • Sürücü belgelerinde monoküler ehliyet olduğuna dair bir ibare bulunan sürücülerin kurallara uyup uymadıkları bu şekilde denetlenmektedir.
  • Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50 km/h, yerleşim yeri dışında ise belirlenen hız sınırının 10 km/h altındadır.

Monoküler ehliyet alacak kişiler normal ehliyet alacak kişiler ile tamamen aynı yolları izlemesi gerekir. Bir sürücü kursuna kayıt olup teorik ve direksiyon eğitimlerini tamamladıktan sonra sınavlarda da başarılı olan sürücü adayları ehliyetlerini alabilirler. Tek farklılık sağlık raporu alınan aşamada ortaya çıkar. Monoküler ehliyet almak istediklerini beyan eden sürücü adaylarının sağlık kontrolleri yapılır, kurallara uydukları tespit edilen adayların sürücü belgelerine monoküler ehliyet olduğuna dair bir ibare eklenir. Monoküler ehliyetini alan sürücü adayları her yıl sağlık raporu alarak göz rahatsızlıklarının ilerlemediğini kanıtlamak zorundadır. Daha önce monoküler ehliyet sahibi kişilerin gece araç kullanamayacaklarına dair bulunan hüküm iptal edilmiştir ve monoküler ehliyet sahipleri de gece araç kullanabilirler.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.03.2022

Yazlık Lastikler Ne Zaman Takılır? 2022

04.06.2021

Trafikte Hız Sınırları

16.07.2020

Hobbs And Shaw Filminde Kullanılan Arabalar

30.03.2020

Taşımacılık işi yapmak büyük bir sorumluluk ve özveri gerektirir