Mevsimlik Lastiklerinizi Ne Zaman Değiştirmelisiniz

ABONE OL
Mevsimlik Lastiklerinizi Ne Zaman Değiştirmelisiniz

Mevsimlerin değişmesi, farklı sürüş koşullarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle yaz ve kış lastiklerinizi ne zaman değiştireceğinizi bilmek çok önemlidir.

Yaz ve Kış Lastikleri Arasındaki Fark

Kışlık ve yazlık lastikler, üretim sürecinde kullanılan kauçuk bileşiklere kadar tamamen birbirinden farklıdır.

Yaz Lastikleri Nedir?

Yaz lastikleri, 7°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda etkili olan kauçuk bileşiminden yapılır. Bu, daha yumuşak oldukları ve en iyi tutuşa sahip oldukları zamandır. Sıcaklık bunun altına düşerse yaz lastikleri sertleşir ve sürüş özellikleri hızla bozulur.

Kış Lastikleri Nedir?

Kış lastikleri, 7°C'nin altındaki sıcaklıklarda devreye giren yüksek silika kauçuk bileşiğinden yapılır. Yaz aylarında kış lastikleri kullanmak, lastiklerin çok ısınması, dolayısıyla çok yumuşak olmaları ve çabuk bozulmaları anlamına gelir.

Her iki lastiği de yıl boyunca kullanabilirsiniz, ancak aracınızın performansında ve lastiklerin esnekliğinde belirgin bir fark görürsünüz

Mevsimlik Lastiklerinizi Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

İster kışın yaz lastikleri, ister yazın kış lastikleri kullanıyor olun, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır.

  • Yaz lastikleri, yılın yaklaşık %65'i için uygundur, yani Mart ayının sonundan veya Nisan ayının başından Eylül ayının ortasına kadar kullanılabilir.
  • 24 saatlik sıcaklıklar 7°C' nin üzerine çıktığında yaz lastikleri takmanın zamanı gelmiştir. Aynı şekilde, 24 saatlik sıcaklık sürekli 7°C'nin altına düştüğünde, kış lastiklerinizi yeniden takmanın zamanı gelmiş demektir.

Yedek lastiğinizi garajınızda veya kilitli bir yerde saklıyorsanız, durumlarının ne olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Çünkü bir lastiğin diş derinliğini, genel sağlığını göz önünde bulundurmanız ve her zaman doğru şekilde dengelendiğinden emin olmanız gerekir.

Diş Derinliği

Minimum diş derinliği 1,6 mm'dir . Bu derinliğin tüm lastik çevresinde dengeli olması gerekir, ancak bunun en az olduğunu aklınızda bulundurmanızı tavsiye edelim.

Lastik Durumu

Aracınıza takmadan önce, saklanan lastiklerin genel durumunun kabul edilebilir olduğundan emin olun. Düzensiz aşınmış, sırtında derin yarıkları veya geniş çatlakları olan lastikler tehlikelidir!

Denge

Lastiklerinizi aracınıza takmadan önce balanslarını yaptırmak için götürmek, atlamamanız gereken önemli bir adımdır. Dengesiz lastikler aracınızın süspansiyonunu etkiler. Lastiklerinizi değiştirirken bu faktörleri aklınızda bulundurun ve aracınızın performansının ve yola tutunma yeteneğinin zorlu havalarda bile aynı kaldığını göreceksiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.03.2021

Motora Fazla Yağ Konulursa Ne Olur

04.11.2021

Doğru Antifriz Nasıl Seçilir

25.11.2021

Elektrikli Arabalar Hakkında Sık Sorulan Sorular

06.03.2023

Araç Kullanırken Telefonla Konuşma Cezası 2023