LPG Turboya Zarar Verir mi

ABONE OL
LPG Turboya Zarar Verir mi

LPG’li araç kullanan sürücülerin merak ettiği hususlardan birisi LPG’nin turboya zarar verip vermeyeceği konusudur. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yüksek olması sürücüleri ister istemez alternatif yöntemlere çeviriyor ve bunların en başında da LPG’ geliyor.

Ülkemizde LPG’li araç kullanımı o kadar yaygın ki her 3–4 araçtan bir tanesi LPG’li durumda. Sürücüler istekli olmasalar bile LPG’li araç kullanmak zorunda kalıyorlar. Doğal olarak da turbolu araç sürücüleri bu sorunun yanıtını merak ediyor.

Sözü uzatmadan başlığımızın yanıtını verelim.

Benzin motorları üretilirken benzin ile çalışmak için dizayn edilmiştir. Yani motordaki tüm parçalar benzinin fiziksel özelliklerine göre tasarlanmıştır. Bunun için benzin ya da LPG’nin yanması neticesinde ortaya çıkan değerler bize bu konuda yol gösterici olacak. İçten yanmalı motorları bir insanın vücuduna benzetecek olursak insan ne yemesi gerekiyorsa onu tüketmek zorundadır. Doğal olarak benzinli bir aracın da yakıtının benzin olması gerekir. Eğer insan sağlığına zararlı olabilecek yiyecekleri yerse bir süre sonra rahatsızlanmaya başlayacaktır. Yani benzinli bir araca sürekli LPG alınmış ve kullanılmış olması demek aracın motorunun bir süre sonra kuru kalacağı ve parçalardaki sürtünmenin artacağı sonuncu ortaya çıkarır.  

LPG yanma esnasında ortaya yüksek bir ısı çıkarır ve bu ısı benzinden çok daha fazladır. Bu durum araçta supap erimesine neden olabilir. Yani emme ve egzoz supaplarının doğrudan yanma odasında meydana gelen sıcaklığa maruz kalmış olması aracın çalışma prensibine aykırıdır. LPG, yanma odasında bulunan subapları bile eritebilecek bir ısıya ulaşıyorsa yanma sonrasında egzoz subabından geçerek çıkan gaz nasıl bir etki yaratır?

Bu noktada başlığımız doğrudan akla geliyor.

Turbo beslemeye sahip olan motorlarda yanan gaz egzoz subabından çıktıktan sonra turbonun türbin pervanesinin içerisine girer. Çıkış çok yüksek hızda olduğundan basınç sayesinde türbini çok yüksek hızlarda döndürerek aynı mil üzerindeki kompresör pervanesin de hava emilmesini sağlar. Türbin pervanesinden geçen egzoz gazları ile kompresör hiçbir zaman temasta olmazlar. Yani egzoz gazları sadece türbin pervanesini etkiler. Türbin tarafının sıcaklığı çok daha yüksek bir sıcaklığa çıkarsa kompresör tarafını etkileyebilir. Yani benzinin sıcaklığına ayarlanmış olan türbin zarar görebilir ve bu da turboya zarar verebilir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.04.2021

Şanzıman Arızasının Belirtileri

10.10.2022

Eskişehir Sivrihisar Sürücü Kursları – Sivrihisar Ehliyet Kursları

19.05.2020

Kütahya Sürücü ve Ehliyet Kursları

04.01.2021

Motosiklet Kaskosu Yaptırmanız İçin 4 Neden