Limp Modu Nedir

ABONE OL
Limp Modu Nedir

Limp modu, acil durum modu olarak da adlandırılır. ECU veya şanzıman kontrol ünitesi (TCU) tarafından güç aktarım sistemi bileşenlerinden birinde arıza tespit edildiğinde devreye girer.

Acil durum modunu arabanızın motor hasarını önlemek veya hafifletmek için tasarlanmış güvenli bir mod olarak düşünebilirsiniz. Bu mod motoru tamamen kapatmak ve sürücüyü yolda bırakmak yerine bir tamirciye gitmesine imkan sağlar.

Çoğu motor kalibrasyonu zengin çalışma eğilimindedir, çünkü zengin bir hava-yakıt karışımı genellikle zayıf hava-yakıt oranından çok daha güvenlidir. Acil moddaki bir ECU maksimum motor devrini sınırlayabilir, ateşleme zamanlamasını çekebilir veya valf zamanlamasını değiştirebilir.

Aracınız turboluysa büyük olasılıkla turbonun atık kapağı tamamen açık olarak çalışır ve bu da takviye basıncını minimuma indirir. Arıza, şanzımanda tespit edilirse, şanzımanınız ikinci veya üçüncü vitese geçebilir ve orada kalabilir. Doğal olarak bu da aracınızın zarar görmesini engeller.

Gevşek Limp Modunun Sebepleri Nedir?

Gevşek modun birkaç nedeni vardır. Her üreticinin ECU ve TCU uygulaması biraz farklı olduğundan bazı sebepler araca özeldir.

Arızalı Sensörler

Bazen araç, ECU'nun kafası karıştığında, hatalı bir sensör, eksik bir sensör sinyali veya hatalı sensör okuması nedeniyle gevşek moda girecektir.

Motorun yanma odasına giren hava yoğunluğunu doğru bir şekilde okumasının bir yolu yoksa ne kadar yakıt enjekte edeceğini bilmez. Verilen durum için yanlış miktarda yakıt enjekte etmek, özellikle RPM ve motor yükü arttıkça motor hasarına neden olabilir.

Aşırı Güçlendirme

Aşırı güçlendirme, gerçek güçlendirme basıncının, sürekli bir süre için ECU'nun hedef güçlendirme basıncından çok daha yüksek olduğu durumdur. Turbolu bir araç, takviye kontrol cihazının veya atık kapağı solenoidinin arızalanması nedeniyle aşırı takviye durumuna girerse, döner yataklar, kırık piston halkaları veya bükülmüş bağlantı çubukları gibi yıkıcı motor hasarını önlemek için gevşek modu tetikleyebilir.

Vuruş veya Yanlış Ateşleme

Tutarlı motor teklemeleri veya vuruntu, bir aracı gevşek moda alabilir. Bir veya iki tekleme muhtemelen gevşek modu tetiklemez ve seyir halindeyken vuruntu sorunu yaşama olasılığı düşüktür.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.11.2021

Adalar Sürücü Kursları - Adalar Ehliyet Kursları

30.09.2021

Kasko Hangi Durumlarda Hasarı Karşılamaz

29.09.2021

Uzun Yol Sürücülerinin Dinlenme Süresi Ne Kadar

10.12.2020

Ön Camdan Çizikler Nasıl Kaldırılır