Kızaklama (Aquaplaning) Nedir

ABONE OL
Kızaklama (Aquaplaning) Nedir

Kızaklama, yolda birikmiş olan suya hızlı girdiğiniz zaman aracın tehlikeli bir şekilde savrulmasıdır. Kızaklama yağış ve soğuk kış aylarında en çok yaşanan sorunlar arasında yer almaktadır. Kışın yolda biriken su karşımıza büyük bir tehlike olarak çıkabilir. Bunun için bir sürücü olarak su birikintisine girmeden önce yavaşlamak ya da girip girmeyeceğiniz konusunda düşünmeniz gerekir.

Hızla giden bir araç, su birikintisine girdiğinde neyle karşılaşacağını bilmediğinden dolayı basit bir olay büyük bir problemi de beraberinde getirir. 

Kızaklama Ne Demektir?

Yukarıda da tarif ettiğimiz üzere su birikintisine girmek kızaklama etkisi yaratabilir. Böyle bir durumda lastikler yol üzerinde birikmiş olan suyun üzerinde dönme hareketi yerine kayma hareketi yapmaya başlayacaktır. Yani yol ise lastik arasına su girer ve bu da lastiğin yoldan ayrılması anlamına gelir. Bu sayede lastiğin ön bölümündeki ani su birikmesi suyun yoğunluğuna göre ani yavaşlamayı beraberinde getirir ve bu durumda aracın kontrolü ister istemez kaybolur. Bahsetmiş olduğumuz bu durum bir sürücü için en kötü yol şartlarından biridir ve uzman bir şoför olmanızda çok fazla bir şeyi değiştirmez. 

Kızaklamanın Etkisini Neler Artırır?

Unutmamanız gereken tek şey bir aracın güvenliğini ve yol ile temasını sağlayan tek şey lastiklerdir. Bunun için dişleri aşınmış ya da malzemesi sertleşmiş olan bir lastiğiniz varsa bu durumda aynen buzun üzerinde köseleyle yürümeye çalışan bir kişi gibi olursunuz. Lastiğiniz suyun üzerinde kayar ve bu da beraberinde aracın kaza yapmasına imkan sağlamış olur.  Uzmanların lastikler ve lastiklerin dişleri konusunda yapmış olduğu uyarıların temelinde bu durum vardır. İyi lastik her zaman can güvenliğinin korunması için önemlidir.

Otomobillerdeki hız sabitleyiciler lastiklerin dönme hareketini hesaplar ve buna göre işlem gerçekleştirir. Sistem devrede olduğu zaman aracınızla su birikintisine girerseniz bu durumda aracınızı yavaşlamış olarak algılayacağı için daha da hızlanmaya başlayacaktır. Bunun için yağmurlu havada hız sabitleyicisinin kullanılmaması tavsiye edilir.

Kızaklama Nasıl Önlenir?

Kızaklamanın önlenmesi için su birikintisine girerken mutlaka yavaşlamak gerekir. Ani direksiyon hareketlerinin yapılmaması ve başka bir aracın geçtiği yerden geçilmesi gerekir. Yeni ve yönlü izlere sahip olan lastikler kullanılmalıdır.

Otomobilinizle ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.09.2021

Araba Kazasında Yaralanırsanız Yapmanız Gerekenler

24.09.2021

Seyahatin İptal Edildiği Durumlarda Seyahat Sigortası Ne Olur

07.06.2021

Direksiyon Sınavından Geçemeyenler Ne Yapmalı

31.05.2022

Otomobilinizin Boyasını Korumak İçin İpuçları