Kışlık Lastikler Hangi Araçlarda Zorunlu Değildir

ABONE OL
Kışlık Lastikler Hangi Araçlarda Zorunlu Değildir

Bazı otomobillerde yazlık ve kışlık lastik uygulaması zorunludur. Ancak güvenlik açısından baktığımızda her aracın mutlaka yazlık ve kışlık lastik kullanması gerekir.

Kışlık Lastik Nedir?

Kışlık lastik, havalar 7 derecenin altına düştüğünde aracın yola daha iyi tutunmasını sağlayan lastik türüne verilen isimdir. Üretilmiş olduğu malzemeden dolayı soğuk havalarda kullanılması gerekir.

Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başladı?

Kışlık lastik uygulaması her yıl 1 Aralık itibariyle başlar ve 1 Nisan’a kadar da devam eder.

Kışlık Lastik Kimlere Zorunlu?

Kışlık lastikler yolcu ve eşya taşıma için kullanılan tüm ticari araçlarda zorunlu olan bir uygulamadır. Ancak bunların dışındaki araçlar da illere göre valilikler tarafından alınacak kararla zorunlu olabilir. Kışlık lastiği takmakla yükümlü olan araçlar ise şöyledir:

  • Kamyonet
  • Minibüs
  • Otobüs
  • Kamyon
  • Çekici
  • Tanker

Kışlık Lastik Hangi Araçlara Zorunlu Değildir?

  • TSK’ya ait olan araçlarda
  • Traktörlerde
  • Motorlu ve elektrikli bisiklet
  • Motosikletler
  • Römork ve yarı römork

Binek Araçlarda Kışlık Lastik Zorunlu mu?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi binek araçlarda kışlık lastiğin zorunlu olup olmadığı valilikler tarafından belirlenir. Bunun için yaşadığınız yerin valiliği kışlık lastik binek araçlarda zorunlu derse bu durumda her aracın takması gerekir. Bunun dışında kalan durumlarda ise binek araç ticari değilse takma zorunluluğu yoktur.

Kış Lastiğinin Faydaları Nelerdir?

Kışlık lastiklerin en büyük faydası yola tutunmayı daha iyi yapmasıdır. Dolayısıyla kışın bu lastiklerle fren yaptığınızda mesafeniz daha da düşecektir. Yazlık lastikler yapıları itibariyle 7 derecenin altındaki havalarda yola tutunmayı zorlaştırır ve hatta bazı yerlerde imkansız hale getirir. Kışlık lastikler içeriğindeki yüksek miktardaki silika nedeniyle ıslak zeminde yol tutuşunu daha kuvvetli hale getirir.

Kışlık lastiklerin karlı bir yolda çekiş ve kavrama gücü % 25 oranında daha fazladır. Örneğin yazlık lastikle 80 km hızla giden bir araç frene bastığında 40 metrede durabilirken kışlık lastiklerde 35 metrede duruş sağlanabilir. 6 metrelik bu fark ise tehlikeli bir yolda çok önemlidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.12.2021

Direksiyon Eğitimi Nasıl Olmalı?

14.06.2021

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

29.03.2021

Ehliyetinizin Ceza Puanı Ne Zaman Silinir

30.12.2020

Rölanti Dalgalanmasının Nedenleri ve Çözümleri