Kışlık Lastik Takmamanın Cezası Ne Kadardır

ABONE OL
Kışlık Lastik Takmamanın Cezası Ne Kadardır

En son yasa değişikliği ile 1 Aralıktan itibaren Türkiye’de motorlu taşıtlar için kış lastiği zorunluluğu getirilmiştir. Kış lastiği uygulaması 4 aylık bir sureyi kaplar ve 1 Nisan itibariyle de yazlık lastiklere geçiş yapılmak zorundadır. 

 Her sene düzenli olarak tekrar eden bu kararın amacı olası trafik kazaların önüne geçebilmek ve azaltabilmektir. Çünkü 1 Aralık itibariyle artık hava durumu değiştiğinden dolayı yaz tekerlerinin yola tutunabilmesi de zorlaşacaktır. Her araç için olmasa da kış lastiğinin bulunması zorunlu olan araçlarda bulunmaması cezai yaptırımı da beraberinde getirir. Buna göre ceza şu şekilde belirlenmiştir.

Kış Lastiği Takmama Cezası Ne Kadar?

2020 yılı için konuşacak olursak şu an kışlık lastik takmayan bir sürücüye 766 TL para cezası kesilir. Bu da lastik fiyatlarını göz önünde tuttuğumuz da lastik almak çok daha mantıklı bir tercih olur. Polis kontrolünde kışlık lastiği olmadan yakalanan bir araç, polisin gözetiminde en yakın lastikçiye kadar getirilmek zorundadır. Eğer ki yukarıda belirtilmiş olan rakam 15 gün içerisinde ödenirse bu durumda % 25 indirim uygulanır ve toplam 574,0 TL para cezası ödenir. Sürücünün ehliyetinde ise 10 puanlık bir düşüş söz konusu olacaktır.

Hangi Araçlara Ceza Kesilir? 

Otomobilleri iki planda ele almak gerekir. Birincisi ticari araçlar ikincisi ise hususi araçlar. Kışlık lastiklerin zorunlu olduğu araçlar ticari araçlardır. Türkiye’de tescil edilsin ya da edilmesin kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobiller mutlaka kışlık lastik takmak zorundadır. Takmadıkları ya da lastik dişleri olmayan lastikle araç kullanan sürücüye ceza kesilir.

Hususi Araçlarda Kış Lastiği Zorunlu mudur?

Hususi olan araçlarda kışlık lastik kullanımı zorunlu tutulmamıştır. Bunun için cezai gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Fakat ceza olmaması demek aracınızın da güvenli şekilde kullanıldığı anlamına gelmeyecektir. Bilinçli her sürücü hava şartlarını da göz önünde bulundurularak zorunlu olan tarihler arasında mutlaka kışlık ve yazlık lastiklerinin değişimini yapmalıdır.

Ulaştırma Bakanlığı kışlık lastik kullanımıyla ilgili son kararı o şehrin valiliklerine bırakmıştır. Yani yasa da zorunlu olmasa bile vali istediğinde kışlık lastikleri hususi otomobiller içinde zorunlu tutar.

Kışlık lastiklerle ilgili detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.10.2021

Karda ve Buzda Nasıl Araba Kullanılır?

22.01.2021

Etiler Özel Direksiyon Dersi

12.11.2021

Hava Yastığı Lambası Neden Yanar? Nasıl Söndürülür

29.04.2020

Artvin Sürücü ve Ehliyet Kursları