Kirpi Aracı ve Teknik Özellikleri

ABONE OL
Kirpi Aracı ve Teknik Özellikleri

Kirpi, mayına dayanaklı ve pusuya karşı güvenli olan bir araçtır. MRAP sınıfında olan bu araçlar TSK’nın vazgeçilmezleri içerisinde olmayı başarmıştır. Bu zamana kadar içerisinde bulunduğu pek çok duruma karşı kendini ispat etmiş olan bu araçlar BMC firması tarafından üretilirler. 

Kirpi araçları içerisinde 10–14 asker taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Toplamda 16 ton ağırlığında olan bu zırhlı araç, personel taşıyıcı olarak kullanılır. Kirpi üzerine eklenen ek donanım ve silahlar sayesinde farklı koruma gücüne sahip hale getirilebilir. Kirpi araçları 4x4 olarak üretilmiş olduğu gibi 6x6 olarak da üretilebilirler.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle son dönemlerde yapılan pek çok terörle mücadele operasyonlarında kullanılan bu araçlar ihtiyaca özel olarak üretilmişlerdir. Kirpi aracının teknik özelliklerine baktığımız zaman şöyle sıralayabiliriz:

Kirpi Teknik Özellikler

  • 375 PS Motor
  • Tam Otomatik Şanzıman
  • Mayına, Balistik Tehditlere Ve El Yapımı Patlayıcılara Dayanıklı
  • CTIS – Merkezi Lastik Şişirme Sistemi
  • Run/Flat Lastikler
  • Otomatik Yangın Söndürme Sistemi
  • Klima
  • Manuel 360 derece dönebilir Kule
  • Otomatik Silah İstasyonu

Kirpi araçları Türkiye’de üretilmiş ve kullanılmış olsalar da farklı ülkelere de ihraç edilmişlerdir. İhraç edildiği ülkeler arasında; Türkmenistan, Tunus ve Katar vardır. Tunus’a ihraç edilen Kirpi’lerin üzerine Roketsan tarafından geliştirilmiş olan ağ tipi pasif roket koruma sistemi de bulunmaktadır.

BMC Kirpi

Kirpi araçları ihtiyaca göre üretilmiş olduğundan dolayı yine ihtiyaç durumuna göre farklı versiyonlar halinde üretilmiştir. Şu an Kirpi I versiyonu yerini Kirpi II versiyonuna bırakmıştır. Kirpi II versiyonu makyajlanarak hizmete alınmıştır.

Bağımsız süspansiyon özelliği bulunan Kirpi II’lerde öne çıkan özelliklerin başında uzaktan kumanda edilebiliyor olması vardır.  

Türkiye konumu itibariyle sürekli bir tehdit içerisindedir. İç ve dış tehditlerin sürekli var olduğu ülkemizde Kirpi gibi araçların dosta güven düşmana da gözdağı olduğu bilinir. Kirpiler şu an TSK’ da özellikle Jandarma için özel olarak üretilen seriye sahiptir. Türkiye son olarak Katar ordusunun ihtiyaçları dahilinde BMC,  50 Kirpi II ‘nin ihracatını gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

Savunma araçları için detaylı bilgiye https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.07.2021

EPC Nedir? EPC Ne İşe Yarar

05.02.2021

Gündüz Farı Nedir

29.04.2020

Çorum Sürücü ve Ehliyet Kursları

02.11.2022

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar Oldu? Yeni Ehliyet Ücreti