Kilometresi Düşürülmüş Araç Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Kilometresi Düşürülmüş Araç Nasıl Anlaşılır

İkinci el piyasasındaki en büyük sıkıntılardan bir tanesi araçların kilometresinin düşürülmesidir. Her ne kadar kanunen bu işlem yasak olsa da maalesef bazı otomobil satıcıları yasağa aldırış etmeden sattıkları veya satmak istedikleri araçların kilometresini düşürüyor.

Peki, ikinci el bir otomobil için bu büyük sorun olurken böyle bir duruma düşmemek için ne yapmak gerekiyor. Yani orijinal km tespiti nasıl yapılıyor?

Kilometre Düşürmenin Cezası Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere bir otomobilin kilometresini düşürmek suçtur. Bu suçun kapsamı ise Yargıtay 23. ceza dairesinin kararına göre nitelikli dolandırıcılıktır.

Kilometre Düşürme Neden Yapılır?

Türkiye’de ikinci el araçlarda en çok dikkat edilen hususların başında aracın kilometresinin düşük olması vardır. Düşük kilometreli bir araç demek daha az kullanılmış ve doğal olarak daha az yıpranmış araç demektir. Peki, kmsi düşürülmüş araç alınır mı?

Sorunun yanıtı aslında yukarıda açık bir şekilde ifade edilmiştir. Yani kilometre düşürmek suçtur ve aracı bu şekilde bilerek satın almış olmak da alıcının araçla ilgili her şeyi kabul ettiğini gösterir. Yani araç yıpranmış olsa da satın aldıktan sonra yapacağınız herhangi bir şey yoktur. Bu işin siz aldıktan sonra ortaya çıkmış olması ise sizin açıklama yapamamanıza neden olacaktır. Bunun için de ikinci el araç aldığınız da kendinizi riske atmadan böyle bir duruma düşmemek gerekir.

Kilometre Düşürme Nasıl Anlaşılır?

Aracın kilometresinin düşürülüp düşürülmediğini anlamanın en basit yolu, araç beyninden km sorgulama işlemi yapmaktır. Bu işlemi şu şekilde yapabilirsiniz.

Alacağınız aracın plaka ve şasi numaralarından Tramer (SMS Sorgu: 5664) sorgulaması yapılmalıdır. Bu işlemle birlikte, aracın 2013 yılından sonraki muayene kilometrelerini öğrenmiş olursunuz.

Diğer bir yöntem ise sigorta firması aracılığı ile sorgulama yapmaktır. Sigorta şirketine araca ait bilgileri verdiğinizde aracın kaçıncı sahibi olduğunu ve kilometresinin ne olduğunu öğrenebiliyorsunuz.

Kilometresi düşürülmüş olan bir aracı anlamak için aracın iç aksamlarının incelenmesi de yapılabilir. Aracın iç dizaynında çok fazla yıpranma ve eskime varsa muhtemelen olduğu kilometreden daha fazla kullanılmıştır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.11.2022

Podye Nedir, Podye Aracın Neresinde Bulunur

07.08.2023

Oksijen Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir

17.05.2021

Ehliyet Masrafları Ne Kadar? 2021

30.09.2021

SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir