Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur

ABONE OL
Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur?

Trafik kazası sonrasında bazı önem arz eden durumlar vardır. Büyüklüğü ve sonucu fark etmeksizin yaşanan her kaza sonrasında tutanak tutulması gerekir. Nedeni ise kaza sonrasında hasar meydana gelmişse hasarın karşılanmasını sağlamak ve izlenecek yolun belirlenmesini sağlamaktır.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Düzenlenir?

Kaza tespit tutanakları, kazaya karışan araçların sahipleri tarafından düzenlenir. Zorunlu olan bu belge resmi kurumlarda da tek kişilik belge olarak geçmeyeceği için en az iki kişiyle hazırlanmalıdır. Belgenin hazırlanması için kazaya karışan araçların tamamında maddi hasar meydana gelmiş olmasıdır.

2008 yılından önce kaza sonrasında tutanaklar, trafik polisleri tarafından düzenlenirken 2008 yılı sonrasında polis tarafından tutulması zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Yani kazaya karışan araç sahipleri kendi aralarında anlaşırlarsa kendi tutanaklarını tutabilirler. Ölüm ya da yaralanmanın olduğu kazalarda ise polisin mutlaka çağrılması gerekir. Böyle durumlarda araç sahipleri anlaşmış olsalar bile tuttukları tutanak geçerli sayılmayacaktır.

Kaza Sonrasında Tutanak Tutulmaması Durumunda Ne Olur?

Zorunlu trafik sigortası her araç sahibinin yaptırmak zorunda olduğu bir güvencedir. Trafik sigortası kapsamında bazı maddi hasarlar karşılanır. Bu nedenle kaza yapılması durumunda hasarın tespiti için kesinlikle tutanağın tutulması gerekir. Eğer kaza sonrasında tutanak tutulmazsa sigorta şirketi meydana gelen hasarla ilgili ödeme yapmaz ve sürücü bu durumda hasarı kendi cebinden karşılamak zorunda kalır.

Kaza Sonrası Tutanak Nasıl Tutulur?

Kaza tespit tutanağı sürücüler tarafından hazırlanır ve tutanağın üzerinde sürücülerin görüş bildirileri yer alır. Sürücüler kendi durumlarını tutanak üzerinden anlatırken iki farklı şekilde olay ifade edildiği için değerlendirme sigorta şirketleri tarafından yapılacaktır.

Kaza tespit tutanağı üzerinde kazanın meydana geldiği tarih, olayın yaşandığı yer ve adres, her iki sürücünün kişisel bilgileri ve aracın darbe aldığı yerler tutanak üzerinde açık ve net bir şekilde belirtilir. Olayın ve olay yerinin fotoğraflanması da yine hatalının tespiti açısından önemlidir. Kaza tespit tutanağının üzerinde sürücülerin yazması gereken yerler belirlidir. Kendilerine form üzerinde yönlendirilmiş olan sorular yanıtlanarak tutanak tutulmuş olur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.01.2022

AKS Kafası Neden Bozulur

23.02.2023

Beyanla Trafik Cezası Ödeme Nedir? Nasıl Yapılır 2023

26.01.2022

Çerkezköy Sürücü Kursları - Çerkezköy Ehliyet Kursları

04.03.2021

2021 Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır