Kaza Anında Hava Yastığı Açılmamasının Hukuki Yönü Nedir

ABONE OL
Kaza Anında Hava Yastığı Açılmamasının Hukuki Yönü Nedir

Hava yastığı, olası bir kaza anında sürücü ile araç arasında bariyer görevi görerek sürücünün sert darbe almasını engellemek ve zararı olabildiğince en az tutmaktır. Bir çarpışma esnasında hava yastığının açılması için aracın önünde bulunan sensörlerin yoğunluğu anlaması gerekir. Bunun için hava yastıkları her kazada açılmayabilir.

Avrupa Birliği standart olarak hava yastığının açılma hızını 20-25 km olarak belirlemiştir. Araç bu kilometrenin üzerinde gidiyorsa ve aniden bir çarpışma meydana gelirse hava yastıkları açılır. Eğer hava yastığı böyle bir durumda açılmazsa bu durumda “ayıplı mal” olarak tanımlanır.

Ayıplı Mal İle İlgili Yasa Nedir?

6501 sayılı Tüketicinin Korunması Kanununa göre ayıplı mal;  “Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet sitesinde ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar” şeklinde belirlenmiştir.

Hava yastıkları otomobillerde güvenlik donanımı olarak geçer yukarıdaki tanımdan da yola çıkarsak hava yastığının açılmaması kazanın meydana geliş şekline göre ayıplı mal olarak kabul edilir. Hava yastığının açılmaması sıfır bir araçta da olabilir, ikinci el bir araçta da.

İkinci El Araçlarda Hava Yastığı Sorunu

İkinci el araçlarda hava yastığı sorunu en çok karşılaşılan problemler arasında yer alır. Bazı sürücüler hava yastıkları açıldıktan sonra tekrar tamir ettirmeyi doğrudan kapatmayı tercih edebilirken, bazıları da orijinal hava yastıklarının yerine yan sanayi yani daha düşük kaliteli hava yastıkları taktırabiliyor. Dolayısıyla her iki durumdan birinde kaza meydana gelmiş ve hava yastığı açılmamışsa alıcıya birtakım haklar doğacaktır. Bu haklar ise şöyledir:

  • Satılan araç geri verilebilir,
  • Alınan mala el konularak ayıp oranında geri ödeme istenebilir,
  • Kaza yapan aracın ücretsiz bir şekilde onarımının istenmesi,
  • Aracın ayıpsız olan araçla takası istenebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.09.2021

Uzun Yol Sürücülerinin Dinlenme Süresi Ne Kadar

24.12.2020

Araçlarda Elektrik Arızası ve Çözümü

04.01.2022

Yenimahalle Sürücü Kursları - Yenimahalle Ehliyet Kursları

17.07.2020

Otobüs Durağına Park Etme Cezası