Karter Nedir? Ne İşe Yarar

ABONE OL
Karter Nedir - Ne İşe Yarar

Karter, motor bloğunun altında bulunan bir parçadır. Görevi ise motor yağının depolanmasını ve soğumasını sağlamaktır. Çelik sacdan yapılmış olan bu parça motorun altında bulunan krank bölmesini, krank milini ve yatakları olası darbelere karşı korur.

Motorun yağı, karterde birikir, yağ pompası yağı buradan alarak basınçlı olarak kanallar aracılığı ile hareketli motor parçalarını yağlar. Motorun yağı değiştirileceği zaman karterin altında bulunan boşaltma tıpası gevşetilir ve yağın buradan aşağıya akması sağlanır. Bazı tıpalar mıknatıslıdır ve bu sayede küçük metal parçaları çekerek yağdan ayırmış olur. Karter içerisinde yağın çalkalanması için sacdan delikli bölmeler bulunur.

Karter Nerede Olur?

Karteri görebilmek için aracın lift ile yukarı kaldırılması gerekir. Aşağıdan bakıldığında ön iki tekerin arasında bulunan bu parça motor bloğuna bağlıdır ve siyah kapağa benzer

Karter Koruma Muhafazası Nedir?

Karter motorun en altında olduğu için yere yakındır ve bunun içinde güvende olması gerekir. Karter koruma muhafazası ise yerden gelebilecek herhangi bir taş ya da nesneye karşı karteri korumaya yarar.

Karter Nasıl Sökülür Nasıl Temizlenir?

Karterin sökümü kolay değildir, öncelikli olarak aracın motorunun soğuması gerekir. Çünkü sıcakken sökülmeye çalışıldığında elinizi yakabilir. Karteri sökmeye başlamadan önce içerisindeki yağın boşaltılması gerekir, bunun içinde araç lifte kaldırıldıktan sonra altına bir kab konarak tıpa açılması gerekir.

Yağın boşaltılmasının ardından ise karteri silindir bloğuna bağlayan vidaların sökülmesi sağlanır. Karter ile motor bloğu aracında conta bulunur, conta yerinden alınır. Yeni model araçlarda conta sıvı bir şekildedir, bu nedenle tekrar kullanılmaz. Sıvı conta kullanılmasının nedeni ise birleşmenin daha kuvvetli olmasını sağlamaktır.

Karter Arızaları Nelerdir?

Karterde meydana gelen en önemli arıza delinmesidir. Örneğin bozuk bir yoldan giderken ya da taşlı bir yolda giderken kartere gelen bir taş delinmeye neden olabilir. Aracın çukura düşmesi, sürtünmesi de delinmeye neden olabilir. karterde bulunan contanın bozulması da yağ kaçağının olmasına neden olabilir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.09.2021

2022 Ford Fiesta ST İncelemesi

18.10.2022

Süspansiyon (Amortisör) Testi Nedir, Nasıl Yapılır

07.06.2021

Hangi Ülkelerin Ehliyeti Türk Ehliyetine Çevrilebilir

12.04.2021

Ehliyet Kayıp İlanı Vermek Zorunlu mu