Karter Nedir, Hangi Araçlarda Kullanılmaktadır

ABONE OL
Karter Nedir - Hangi Araçlarda Kullanılmaktadır

Karter, içten yanmalı motora sahip olan tüm araçlarda bulunan bir parçadır.  Çünkü içten yanmalı motorların yağlanmaları gerekir. Motor içerisinde bulunan parçaların birbirine sürtünmesini engellemek amacıyla sürekli yağlanmaları gerekir. Bu nedenle motor içerisinde yağ deposu bulunur. İşte bu yağ deposuna karter adı verilir.

Karter bir yağ havuzu görevi yapar. Bu havuzda biriken yağlar aracın devir almasıyla beraber yağ pompası tarafından emilir ve önce yağ filtresine oradan krank mili yataklarına ve eksantrik miline gönderilir. Bu döngüyü tamamlayan yağ tekrar karter havuzuna dökülür ve yine pompa tarafından emilmeye başlar. Bu döngü aracı stop edene kadar sürekli devam eder. Aracın motorunun durmasıyla birlikte silindir kapağında bulunan yağ süzülerek buraya dökülür.

Karter Bozulur mu?

Karter contasında bir hasar varsa bu durumda aracınızın altında gördüğünüz yağ damlacıkları oluşmaya başlar. Karter yağ kaçağının dışında herhangi bir şekilde sorun çıkarmaz. Eğer siz aracınızın altını yüksek bir taşa ya da nesneye vurursanız bu durumda yağ pompası süzgecini sıkıştırarak yağ basıncının düşürmesine neden olabilir. Herhangi bir şekilde yamulmuş olan karterin kullanılması tavsiye edilmez. Karter fiyatları ise kullandığınız araca ve modeline göre değişkenlik gösterir.

Karter alüminyum bir malzemeden yapılmıştır. Nedeni ise araca ağırlık vermemesinin istenmesidir. Bunun için aracınızın altını vurduğunuzda karteri delme olasılığınız yüksektir. Sürücülerin araçlarının altını vurduklarında inip kontrol etmelerinin nedeni de bundan kaynaklanır.

Karter Tıpası

Motor bakımı esnasında sürekli yağ değişimleri karterde bulunan tıpanın da çok kullanılmasına neden olur. Yağ değişimi esnasında açılan tıpa çok sert sıkılırsa bu durumda tıpa bozulabilir. Fiyatı çok ucuz olan bu parçanın böyle bir durumda mutlaka değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde karterden yağ sızarak aracın motorunun yağsız kalmasına neden olunabilir.

Karter Aracın Neresindedir?

Karter dışarıdan bakıldığında görülebilir. En basit haliyle aracınızın yağ çubuğunu soktuğunuz yuvanın sonunda karter vardır. Genelde çok fazla hasar olmadığından üzerinde durulmayan bir parça olsa da bir aracın motorunun sağlıklı olması ve kalması için oldukça mühim bir parçadır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.10.2020

Arabalar Nasıl Tasarlanır

04.03.2021

2021 Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır

09.05.2022

Antalya Aksu Sürücü Kursları – Aksu Ehliyet Kursları

29.06.2022

Araç Muayenesinde Hafif Kusurlar Nelerdir