Karter Nedir, Hangi Araçlarda Kullanılmaktadır - SürücüKursları.com
ÖNEMLİ DUYURU: Ehliyet yenileme süresi 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatıldı! Daha fazlasını öğrenin!
Türkiye’nin En Büyük
Sürücü Kursu Platformu
Hoşgeldiniz
E-Posta (*)
Şifre (*)
Şifremi Unuttum
Henüz Hesabınız Yok mu?
Üye olmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.
Karter Nedir, Hangi Araçlarda Kullanılmaktadır
26.04.2021
58
Paylaş

Karter Nedir, Hangi Araçlarda Kullanılmaktadır

Karter, içten yanmalı motora sahip olan tüm araçlarda bulunan bir parçadır.  Çünkü içten yanmalı motorların yağlanmaları gerekir. Motor içerisinde bulunan parçaların birbirine sürtünmesini engellemek amacıyla sürekli yağlanmaları gerekir. Bu nedenle motor içerisinde yağ deposu bulunur. İşte bu yağ deposuna karter adı verilir.

Karter bir yağ havuzu görevi yapar. Bu havuzda biriken yağlar aracın devir almasıyla beraber yağ pompası tarafından emilir ve önce yağ filtresine oradan krank mili yataklarına ve eksantrik miline gönderilir. Bu döngüyü tamamlayan yağ tekrar karter havuzuna dökülür ve yine pompa tarafından emilmeye başlar. Bu döngü aracı stop edene kadar sürekli devam eder. Aracın motorunun durmasıyla birlikte silindir kapağında bulunan yağ süzülerek buraya dökülür.

Karter Bozulur mu?

Karter contasında bir hasar varsa bu durumda aracınızın altında gördüğünüz yağ damlacıkları oluşmaya başlar. Karter yağ kaçağının dışında herhangi bir şekilde sorun çıkarmaz. Eğer siz aracınızın altını yüksek bir taşa ya da nesneye vurursanız bu durumda yağ pompası süzgecini sıkıştırarak yağ basıncının düşürmesine neden olabilir. Herhangi bir şekilde yamulmuş olan karterin kullanılması tavsiye edilmez. Karter fiyatları ise kullandığınız araca ve modeline göre değişkenlik gösterir.

Karter alüminyum bir malzemeden yapılmıştır. Nedeni ise araca ağırlık vermemesinin istenmesidir. Bunun için aracınızın altını vurduğunuzda karteri delme olasılığınız yüksektir. Sürücülerin araçlarının altını vurduklarında inip kontrol etmelerinin nedeni de bundan kaynaklanır.

Karter Tıpası

Motor bakımı esnasında sürekli yağ değişimleri karterde bulunan tıpanın da çok kullanılmasına neden olur. Yağ değişimi esnasında açılan tıpa çok sert sıkılırsa bu durumda tıpa bozulabilir. Fiyatı çok ucuz olan bu parçanın böyle bir durumda mutlaka değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde karterden yağ sızarak aracın motorunun yağsız kalmasına neden olunabilir.

Karter Aracın Neresindedir?

Karter dışarıdan bakıldığında görülebilir. En basit haliyle aracınızın yağ çubuğunu soktuğunuz yuvanın sonunda karter vardır. Genelde çok fazla hasar olmadığından üzerinde durulmayan bir parça olsa da bir aracın motorunun sağlıklı olması ve kalması için oldukça mühim bir parçadır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkan Haberler

Daha fazlası

Yorum Yapmak için Giriş Yapın

Yorum yazabilmek için hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap
Henüz yorum yapılmamış.
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. by Timsah