Karda Lastik Basıncını Düşürmek Doğru mu

ABONE OL
Karda Lastik Basıncını Düşürmek Doğru mu

Genelde sürücüler kendi aralarında sürüş tekniklerinden bahsederken karda aracın lastiğinin havası düşürüldüğünde daha sağlıklı sürüş yapıldığını ileri sürerler. Bizde önümüzün kış olması ve bir süre sonra kar yağışının başlayacak olmasından dolayı bu konuyu detaylı bir şekilde araştıralım istedik. Gerçekten de karda lastiğin havasının indirilmesi faydalı mı, yoksa zararlı mı?

Konuya başlamadan önce hemen hatırlatalım lastik üreticileri yazlık lastiklerin tabanlarının kışlık lastiklere göre daha dar olduğunu belirtmişlerdir. Bu açıklamadan yola çıktığımızda karşımıza şöyle bir sonuç çıkıyor. Kışın aracın taban bölümü ne kadar geniş olursa aracın yere tutunma ihtimali de bir o kadar yüksek olacaktır. Ancak bu durum lastiğin havasının indirilerek yere tutunmanın artırılabileceği anlamına gelmez.

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak düzgün bir zemine sahip yolda aracınızı farklı lastik basıncı ile kullanırsanız bu durumda yere temasta farklı olacaktır. Örneğin düşük basınca sahip olan bir lastiğin kenarlarında, yüksek basınca sahip olan lastiğin ise orta kısmı yere temas eder.

Yani bu her iki durumda da lastiğin düzensiz bir şekilde yere basması demektir ve lastiğin yıpranması farklı şekillerde olacaktır. Düşük havaya sahip olan bir lastiğin yere sürtünmesi daha fazla olacağından dolayı ısınmadan kaynaklı olarak yarılma ihtimali daha yüksek olur.

Havası düşük olan bir lastik jant içerisinde gevşek halde kalacaktır. Dolayısıyla aracın manevrası esnasında lastik daha fazla gevşer ve janttan çıkabilir. Yani sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki bir aracın lastiğinin yaz ya da kış mevsiminde olması gerektiğinden daha az şişirmek tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bunun için aracınızın lastik basıncını mutlaka uygun olacak şekilde yapmanız gerekir.

Lastik havasının yakıt tüketimine etkisi nedir?

Bir aracın lastiğinin indirilmesi sadece tehlikeli değil aynı zamanda yakıt tüketimine olumsuz bir etki demek olacaktır. Lastiğin havası indiğinde araç yola tam bir tutuş sağlamayacak ve bu da performans kaybına neden olacaktır. Aracın çekiş gücünün düşmesi demek sizinde gaza daha fazla basacağınız anlamına gelir ve bu da aracın yakıtının daha fazla olmasına imkan tanımış olur.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.01.2021

Yabancılar İçin Ehliyet İşlemleri Nasıl Olur

22.04.2022

A1 Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir - A1 Sınıfı Ehliyet Nedir

31.05.2021

Sürücü Belgesi Almanın Fiyatı Ne Kadar? 2021

07.07.2022

Aracın Değişen Parçası Nasıl Anlaşılır