İş Makinesi Ehliyeti Nasıl Alınır? Operatör Belgesi Alma

ABONE OL
İş Makinesi Ehliyeti Nasıl Alınır - Operatör Belgesi Alma

İş makinesi, genellikle inşaat ve yapı alanlarında kullanılan büyük ve ağır makinelerdir. Birçok farklı işi yapmak için özel olarak tasarlanan iş makineleri, yapıları ve tasarımları gereği insan gücünden veya el aletlerinden daha güçlü ve verimlidir. İş makinesi ehliyetine sahip olan ve çeşitli iş makinelerini kullanan kişiler ise genellikle iş makinesi operatörü olarak adlandırılır. İş Kanunu’na göre operatörlerin iş makinesi ehliyeti olması gerekir.

İş Makinesi Nedir?

İş makineleri; inşaat, yapı, madencilik gibi işlerde kullanılan büyük araçlardır. Birçok ağır işi yapabilen bu makineler, güçlü ve verimli tasarımları sayesinde işlerin güvenli ve pratik bir biçimde yapılmasına olanak sağlar. İş makineleri; yaptıkları işe göre farklı türlere ayrılır. İçerisinde birçok farklı aracı kapsayan iş makineleri, insan gücüyle yapılamayacak işlerin yapılması için farklı sektörlerde kullanılır.

İş makinesi türleri arasında yer alan ekskavatörler toprak kazmak, yükleme ve taşıma yapmak için kullanılırken, vinçler ağır yükleri kaldırmak ve taşımak için kullanılır. Buldozerler yüzeyleri düzleştirmek ve malzemeleri taşımak için kullanılırken, greyderler ise yolları ve yüzeyleri düzleştirmek için kullanılır.

İş Makinesi Ehliyeti Hangi Sınıf?

İş makineleri kullanımı, uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle bu makineleri kullanacak kişinin ehliyet alarak iş makinesi operatörü olması şartı aranır. “İş makinesi hangi ehliyet kullanır” sorusu, iş makinesi operatörü olmayı düşünen birçok kişi tarafından merak ediliyor.

İş makinesi kullanacak kişilerin alması gereken bir ehliyet türü olan G sınıfı ehliyet, özel kapsamlı sürücü belgesi kategorilerinden biridir. Bu ehliyet sınıfı ile iş makinesi türündeki bütün motorlu araçlar kullanılabilir. G sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişiler, iş makinesi operatörü olarak adlandırılır.

İş Makinesi Ehliyeti Nereden Alınır?

Diğer sürücü belgelerinde olduğu gibi iş makinesi ehliyeti almak isteyen kişilerin de öncelikle teorik ve pratik dersler alması gerekir. Ancak iş makinesi ehliyeti, Milli Eğitim bakanlığına bağlı iş makinesi kurslarından alınır. İş makinesi kursları, iş makinelerinin kullanımı konusunda teorik ve pratik eğitimler veren kurumlardır.

İş makinesi ehliyeti ücretleri tercih edilen kursun konumuna, sınavlardaki başarı oranına ve eğitmenlerin profesyonelliğine göre farklılık gösterebilir.

İş makinesi ehliyeti veren kurslar, sürücü kurslarından farklılık gösterir. Çünkü bu ehliyeti almak isteyen kişilerin iş makineleri konusunda uzmanlaşması gerekir. Daha önce de belirtildiği gibi iş makinesi ehliyet fiyatları kurslar arasında değişiklik gösterir.

İş Makinesi Ehliyeti Kimler Başvurabilir?

İş makinesi ehliyeti almak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekie. Bunun yanı sıra en az ilkokul mezunu, adli sicil kaydı temiz ve İş makinesi kullanmasına engel teşkil etmeyecek sağlık problemi olmayan kişiler, iş makinesi ehliyeti için başvuru yapabilir.

İş Makinesi Ehliyeti Nasıl Alınır?

İş makinesi ehliyeti sınavı, her yıl belirli dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenir. İş makinesi ehliyeti almak için kursiyer, iş makinesi kurslarında aldığı teorik eğitimin ardından 40 soruluk İş Makinesi Motor sınavına girer. İş makinesi ehliyet sınav soruları, klasik ehliyet sınavı sorularından farklılık gösterir. Bu nedenle iş makinesi ehliyeti almak isteyen kişinin teorik derslere katılım sağlaması önemlidir. Sınavdan başarılı bir sonuç elde edilmesi halinde tercih ettiği iş makinesi ile direksiyon sınavına girer. Pratik sınavda da başarılı olması iş makinesi ehliyeti ve iş makinesi operatörlük belgesi almaya hak kazanır.

İş Makinesi Ehliyeti Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İş makinesi operatörlük belgesi olarak da adlandırılan iş makinesi ehliyeti almak için kişilerden birtakım belgeler talep edilir. İş makinesi ehliyeti almak için gerekli evraklar, şu şekilde sıralanabilir:

  • 5 adet biyometrik fotoğraf,
  • Sabıka kaydı,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Öğrenim belgesi (En az ilkokul mezunu),
  • Sağlık Raporu.

Ehliyet sınıfları hakkında detaylı bilgi almak için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.03.2021

Sürücü Belgesi Olan Kişilerin Ruhsal Hastalığı Saptandığında Yapılacaklar

23.06.2021

Kaskolu Aracın Çalınması Durumunda Neler Yapılmalı

16.08.2022

Gürsu Sürücü Kursları – Gürsu Ehliyet Kursları

14.04.2021

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır