İkinci El Araç Garanti Sigortası Nedir

ABONE OL
İkinci El Araç Garanti Sigortası Nedir

Eskiden araçlarda garanti sadece yeni yani sıfır araçlarda olurdu, ancak yapılan düzenleme sonrasında ikinci el araçlar içinde garanti sigortası yapılıyor. Bu garantinin yapılmasının tek bir amacı var o da tüketicinin haklarının korunmasını sağlamak. Bu durumu şu şekilde örnekleyebiliriz. İkinci el araçlarda genelde ticari bir kaygı söz konusudur. Yani insanlar alacakları bir araçtan zarar etmek istemedikleri gibi ikinci el alımında yaşayabilecekleri sıkıntının da bu şekilde ortadan kaldırılmış olmasını önemsiyor.

İkinci el garanti yönetmeliği Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılmış olan bir yönetmelik. Garanti sadece ikinci el otomobil ve motosikletler için geçerli. Sigortada 3 ay ya da 5 bin km kullanım seçeneği bulunuyor. Sigortayı yaptırırken bu ikisinden birini seçmeniz gerekiyor. Sigortanın devreye girebilmesi için aracın satışının yapılmasının ardından 30 gün içerisinde sorun yaşanmış olması gerekiyor. Sorunun onarılarak teslim edilebilmesi içinde 30 günlük bir süre mevcut.

İkinci El Garanti Sigortasından Hangi Araçlar Faydalanabilir?

İkinci el araç sigortası her araç için yapılan bir sigorta türü değildir. Bunun için öncelikli olarak birtakım şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Örneğin satışı yapılan aracın 160 bin km’yi ya da 8 yaşını geçmemiş olması gerekiyor. Eğer bu şarta uymuyorsa bu durumda ikinci el araç garantisi verilmesi mümkün değildir.

Arızalar ve Hasarlar İçin Hangi Süreler Dikkate Alınıyor

İkinci el araç garantisi içerisinde yer alan arızalar şöyledir.

  • Motor
  • Şanzıman
  • Diferansiyel
  • Elektrik sistemleri
  • Tork konventörü

Yukarıda belirtilmiş olan ana parçalar 3 ayda başlayarak 12 aya varıncaya kadar veya 5 bin kilometreden başlayarak 20 bin km’ye kadar garanti edilebilir.

İkinci El Araç Garantisi Sigortasında Bulunmayan Hususlar Nelerdir?

İkinci el araç sigortası her durumda geçerli değildir. Bazı durumlarda bu sigorta garanti kapsamından çıkabiliyor. Örneğin aracın ateşleme parçaları, egzoz, ön dişli takımı, balatalar, diskler, filtreler, contalar, kayışlar, silecek lastikleri, klima dolum materyalleri, motor yağı, şanzıman yağı, fren yağı ve soğutma sıvıları garantinin kapsamı içerisinde yer almaz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.12.2021

Maltepe Sürücü Kursları - Maltepe Ehliyet Kursları

10.01.2023

Toyota 2023 Fiyat Listesi Belli Oldu

10.08.2023

Araçlarda Mutlaka Bulunması Gereken Ekipmanlar

20.04.2022

2022 Ehliyet Sınav Tarihleri - Ehliyet Sınavı Puan Hesaplama