Hurda Araç İndirimi Nedir

ABONE OL
Hurda Araç İndirimi Nedir

Sıfır KM araç alımları sırasında uygulanan ÖTV indiriminin 2020 yılından itibaren kaldırılmış olması beraberinde insanların gözlerinin hurda araç indirimine çevrilmesine neden oldu. Çünkü devlet belli bir yaşın üzerinde olan araçları piyasadan toplayabilmek adına hurda araç indirimi sağlıyor.

Hurda indirimi 16 ve daha üzerinde olan otomobillerin hurdaya çıkarılmasını sağlamak ve sıfır araç alımını hızlandırmak amacıyla başlatılmış olan bir uygulama. Sıfır bir araç almak istediğinizde 16 yaşından büyük otomobiliniz varsa vererek 15 bin TL ÖTV indirimi kazanabiliyorsunuz.

Elbette burada hurda araç indiriminden hak kazanabilmeniz için farklı alternatiflerde düşünülmüş. Örneğin 46 bin liranın altında olan araçlara 10 bin TL ÖTV desteği sağlanırken 70 bin liranın üzerinde olan otomobillerde ise 15 bin lira oluyor. Piyasa da ise 40 – 70 bin arasında sıfır otomobilin olmaması ise ÖTV indirimini 15 bin TL olarak belirlemiş.

Hurda Araç İndirim Şartları Nelerdir?

Hurda araç her ikinci el araç için uygulanan bir sistem değildir. Bu haktan yararlanabilmek için birtakım şartları yerine getirmiş olmanız gerekiyor. İlk şart ise aracın 16 yaşından büyük olması.

Aracın yaşı hesaplanırken ruhsat üzerindeki tescil tarihine bakılıyor. Örneğin aracınızın tescil belgesinde yazılı olan model 2004 ile aracınız 2019 yılında 16 yaşını doldurmuş olacağından dolayı indirim kazanabilmiş oluyor. Bunun için 2004 yılından yukarı olan araçlarda ÖTV indirimi maalesef bulunmuyor.

Hurda araç indiriminden yararlanabilmenin şartlarından ikincisi ise genelde insanların atlamış olduğu hurdaya ayırdığınız araçla alacağınız aracın aynı olması. Yani hurdaya çıkmış olan araç otomobil ise otomobil almanız gerekiyor.

Otomobil sınıfındaki araçlarda ise istenen diğer bir özellikte aracın 1600 CC olması. Diğer sınıflarda ise herhangi bir motor sınıfı bulunmuyor.

Hurdaya çıkarılacak olan aracın sahibi ile sıfır araç alacak olan kişinin de aynı olması şart. Yani ruhsatta kimin adı yazıyorsa sıfır aracı da o alabilir.

Hangi Araçlar Hurdaya Çıkarılabilir?

Hurdaya çıkarılabilecek olan araçlar şöyle sıralanabilir:

  • Otomobil,
  • Minibüs,
  • Midibüs
  • Kamyon
  • Kamyonetler
  • Panelvan,
  • Pick-up
  • Arazi taşıtları,
  • ATV

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz araçlarla ilgili tek bir kez hurda indiriminden yararlanılabilir. İkinci el araç alım satımında hurda araç indirimi uygulanmaz.

Araçlarla ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.09.2022

Elektrikli Motor İçin Ehliyet Gerekir mi

23.03.2020

Jaguar Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

21.01.2022

Ödemiş Sürücü Kursları - Ödemiş Ehliyet Kursları

25.08.2021

Stajyer Sürücülerin Dikkat Etmesi Gerekenler