Hız Sınırlarına Uyma Mecburiyeti

ABONE OL
Hız Sınırlarına Uyma Mecburiyeti

Her sürücü aksi bir karar alınmadığı sürece, araçlarını kendi araç cinslerine göre belirlenmiş olan azami hız sınırında kullanmaları gerekir. Öndeki bir aracı geçerken geçme kuralının mecbur kıldığı şartlar çerçevesinde hız sınırı aşılabilir, ancak bunu her sollama esnasında yapmak gerekmez. Bu hareketi yaptığınız bazı durumlarda hız cezası uygulanmaz, ancak öndeki aracı solladıktan sonra tekrar hız sınırları içerisine girmeniz gerekir.

Bir sürücü yolculuk esnasında belirlenmiş olan hız sınırını % 10 oranında aştığında ceza uygulanmaz. Örneğin şehir içi bir yolda hız sınırı 82 ise siz 92’yle gittiğiniz de hız sınırını ihlalden ceza yemezsiniz.

Gidilen yolda hız sınırını belirleyen herhangi bir işaret yoksa yerleşim yerleri içinden ya da yakınından geçerken diğer sürücü, yaya ve mal güvenliği için azami hız sınırları içerisinde araç sürmek gerekir.

Günümüzde hız sınırları belirlendikten sonra teknolojinin gelişmesiyle birlikte takibi de elektronik ortamlardan yapılmaya başlanmıştır. EGS sistemi bunun en basit örneğidir. Son zamanlarda dronlu takip sistemleri de kullanılmaya başlanmıştır. Bir sürücü hız sınırını aşmış ise aştığı hız oranında kendisine para cezası uygulanır.

Bir sürücü hız sınırını % 30’dan fazla aşmış ise suçun işlenmiş olduğu zamandan geriye doğru 1 yıl içerisinde aynı kuralı yeniden 5 kez ihlal ederse ehliyetleri 1 yıl süreyle ellerinden alınır.

Bu bir yılsonunda ise psiko-teknik değerlendirme yapılıp psikiyatri uzmanının muayenesinden geçip sürücü belgesinin alıp almamasına tekrar karar verilir Sürücü belgesine el konulmuş olan bir sürücü belgesine el koymuş olan trafik biriminden ya da kendisine en yakın olan Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünden belgesini alabilir.

Hızın Azaltılması Gereken Yerler

Hız sınırı belirlenmiş olan yolların dışında bazı yollarda sürücülerin kendiliğinden hızlarını düşürmeleri güvenlikleri açısından önemlidir. Örneğin bir kavşağa yaklaşırken ya da dönemece girerken hız düşürmek gerekir. Okul önü, yaya yolu, tünel, köprü, menfezlere girerken hız azaltmak gerekir.

Trafikte araç kullanan her sürücü sadece hız sınırı değil yolun gerekliliğine göre hareket etmesi gerekir. Bozuk ve kötü olan bir yolda direksiyon hakimiyeti kaybolabileceğinden dolayı hız sınırı 120 olsa bile daha yavaş gitmek gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.12.2020

Gece Sürüşünü Kolaylaştırmak İçin 9 İpucu

21.08.2020

MTV Ödenmezse Ne Olur

12.07.2021

Adaptif Far Nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır

21.08.2020

Trafik Sigortası Tedavi Masraflarını Karşılar Mı