Hız Sabitleme Arızası ve Belirtileri

ABONE OL
Hız Sabitleme Arızası ve Belirtileri

Hız sabitleme 1950'lerin sonlarından beri var. Eskiden bu özellik birkaç model araçta bulunuyordu, fakat günümüzde hemen hemen her model araçta hız sabitleyici özelliği bulunuyor.

Uzun mesafeler ya da şehirler arası yolda sürüyorsanız, hız sabitleyici hızı korurken ayağınızı dinlendirmenize imkan sağlar. Bu bir zorunluluktan ziyade sadece lüks bir özellik gibi görünebilir, ancak güvenli sürüş için bu faydalı olan bir özelliktir.

Aracınızda hız sabitleme özelliği var ve arızalanırsa bunun acil bir sorun olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Muhtemelen de sorunu çözene kadar hız sabitleyiciyi artık kullanmayacaksınız.

Peki, araçtaki hız sabitleyici çalışmıyorsa bunun nedenleri nelerdir?

Hız Sabitleyicinin Çalışmamasının Genel Nedenleri

Hız sabitleyicinin çalışmamasının birkaç nedeni vardır.  Tahmin edilenin aksine bazı sorunun çözümü o kadar karmaşık veya pahalı değildir.

Hız Kontrol Anahtarı

Hız kontrol anahtarı, seyir hızınızı ayarlamak için kullandığınız sistemdir. Hız kontrol anahtarının içindeki kontaklar aşınırsa, modül ve ünite, hızlanmayı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu hız bilgisini alamayabilir. Yanıt olarak, sistem tamamen devre dışı kalır ve mevcut seyir hızlandırma ayarını iptal eder.

Fren Işık Şalteri

Normalde, hız sabitleyiciyi kapatmak için fren pedalına basarsınız. Bunun olabilmesi için fren lambası şalterinin hız sabitleyici sistemi tarafından algılanması gerekir. Anahtarı algılayamazsa, hız sabitleme sistemi, fren lambası anahtarı sorunu giderilene kadar otomatik olarak devre dışı kalır.

Yanmış Sigorta

Hız kontrol sisteminin elektrik bileşenleri sigortalarla korunmaktadır. Sigorta farklı nedenlerden dolayı patlayabilir. Doğal olarak sigorta değiştirilene kadar hız sabitleme sisteminin kapanmasına neden olacaktır.

Motor Uyarı Işığını Kontrol Edin

Motor uyarı ışığı yanarsa, şanzıman veya motorunuzla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelir. Motor kontrol ünitesi bu sorunu tespit ettiğinde, güvenlik önlemi olarak hız sabitleme sisteminizi devre dışı bırakabilir.

Araç Hız Sensörü

Çoğu araçta, araçla ilgili hız bilgilerini motor kontrol ünitesine ve hız sabitleyici modülüne iletmek için hız sensörleri bulunur. Seyir kontrol modülünüzün aracın ne kadar hızlı hareket ettiğini bilmesinin tek yolu, araç hız sensörlerinin bu bilgiyi ona aktarmasıdır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.08.2022

Araçlarda Direksiyon Titremesi Neden Olur, Nasıl Geçer

21.09.2020

Araç Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir

12.03.2021

Dingil Nedir

29.07.2022

Araç Muayene Periyodları Neye Göre Belirlenir