Güvenli Sürüş İçin Doğru Koltuk Pozisyonu

ABONE OL
Güvenli Sürüş İçin Doğru Koltuk Pozisyonu

Ehliyet kursunda öğretilen ilk şey araca biner binmez koltuklarınızı ayarlamaktır. Ancak genelde birçok kişi ehliyet aldıktan sonra aynı özeni göstermez. Öyle ki aracın koltuğu aniden yaşanabilecek acil bir durumda müdahale edebilmek için ayarlanması son derece önemlidir.

Debriyaja Tam Basılabilmeli

Güvenli bir sürüş için sürücünün fren ve debriyaj pedalına rahatlıkla basabilmesi gerekir. Bunun içinde koltuğun mutlaka doğru pozisyonda olması şarttır. Debriyaja basan sürücünün bacağı düz olmamalı ve pedala yetişmek için vücudu hareket etmemelidir. Sürücü oturduğunda diz 150 derecelik bir açıda olması sağlık açısından önemlidir.

Koltuk İle Sırt Arasında Boşluk Olmamalıdır

Sürücü pedallarla arasındaki mesafeyi ayarladıktan sonra koltuğun sırt bölümünün ayarını da yapması gerekir. Sürücü koltuğu mümkün olduğu kadar dik konuma getirilmelidir. Bu sayede direksiyon hakimiyeti ve görüş açısı daha iyi olacaktır. Sürücü koltuğu oturduğu zaman koltuk ile bel arasında boşluk kalmamalıdır. Bu şekilde bir oturuş yalnız iyi sürüş değil aynı zamanda olası bir kaza anında da hasarı minimuma indirecektir. Sırt ayarı yaparken direksiyon ikinci plana atılmamalıdır. Sürücünün tam tür çevirdiğinde direksiyona rahat bir şekilde yetişebilmesi gerekir.

Koltuk Başlığı Hayat Kurtarır

Bazı eski araçlarda koltuk başlığı olmuyor, ancak yeni araçların tamamında başlık var. Koltuk başlığı sürücü için hayati önem taşır. Başlığı ayarlarken kafa hizasında olmasına dikkat edilmeli üst kısmı ile başın en üst kısmı aynı hizada olmalıdır. Koltuk başlığının görevi olası bir kaza anında başı ve boynu korumaktır. Arkadan çarpma söz konusu olduğunda ise hayati önem taşır.

Direksiyon Ayarı ve Tutuşu

Koltuk ayarının tam olarak yapılmasının ardından direksiyon ayarının da yapılması gerekir. Yine yeni tip araçlarda direksiyon ayarlanabilir özelliktedir. Direksiyonu ayarlarken dizlere çarpmamasına dikkat edilmesi gerekir. Direksiyonun ayarı tutuşla bağlantılı bir orandadır. Sürücü koltuğa oturduğunda direksiyonu 9.15 şeklinde rahatlıkla tutabilmelidir.

Koltuktaki oturuş pozisyonunuz aracın hakimiyetini yakalayabilmenizi etkileyecek en önemli faktördür. Bu nedenle ister kendi aracınızda olsun ister ilk kez kullandığınız bir araçta olsun mutlaka koltuk ayarını tam yapmanız gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2022

Oto Koltuk Başlıklarının İlginç Tarihi

31.05.2021

A2 Ehliyet Ne Kadar

19.01.2021

Şanzıman Yağı Olmadan Araç Kullanılınca Ne Olur

16.11.2022

Dik Yokuşlarda Araç Nasıl Kullanılır