Geçiş Üstünlüğü Ne Demek

ABONE OL
Geçiş Üstünlüğü Ne Demek

Trafikte düzenin sağlanabilmesi amacıyla bazı kurallar getirilmiştir. Bu kuralların tamamını sürücülerin bilmeleri gerekir, fakat kuralların sayısının çok olması ister istemez sık karşılaşmadığı kurallar konusunda kafa karışıklığı yaşamasına neden olabilir. Geçiş üstünlüğü her ne kadar trafikte sık yaşanan kurallar arasında olmasına karşın acemi sürücülerin geçiş üstünlüğü konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı da bilinir.

Kurallar tüm taşıtları ve yayaları kapsıyor ve bu sayede akışın her zaman düzgün ve kazasız olması sağlanıyor.

Trafikte geçiş üstünlüğü olağanüstü durumlarda sürücülerin belli standartları takip etmesini sağlıyor. Tabi bu kuralları düzgün bir şekilde uygulayabilmek için detaylarını da bilmek gerekiyor.

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Nedir?

Geçiş üstünlüğü, görevden dolayı trafik kısıtlamalarına bağlı olmadan hareket edebilmeye denilir. Acil bir durum ya da ağır hastaları taşıyan ilk yardım araçları, itfaiye ve emniyet araçları geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar arasında yer alır. Bu araçların geçiş üstünlüğü hakkı yalnızca yaşanan olaya acil müdahale gerektiren halleri kapsamaktadır. Yani klasik devriye gezen araçlar bu standartlara uymamaktadır.

Geçiş üstünlüğüne sahip olan araçların sürücüleri her ne kadar kurallardan bağımsız hareket edebiliyor olsa da yine de diğer sürücülerin hayatlarını tehlikeye atacak tutum içinde olmaması gerekir.

Geçiş Üstünlüğü Hangi Durumlarda Kullanılır?

Geçiş üstünlüğünün devreye girdiği yer acil durumlardır. Yani acil durum araçları bu hakka sahip olsa da yine de gerekmediği yerde kullanamazlar. Şahsi araçların geçiş üstünlüğü gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Bunun için bu tip araçlar ayrıcalıklı olarak değerlendirilir.

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Sıralaması Nasıldır?

Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olan araçların kendi içinde de bir sıralaması vardır. Bu sıralamalar ise şu şekildedir:

  • Ambulans, acil yardım araçları,
  • Doku ve organ nakli yapan araçlar,
  • İtfaiye ve felaket müdahale araçları,
  • Polis, emniyet, zabıta ve jandarma araçları,
  • Hizmet araçları,
  • Afet, acil durum araçları,
  • Koruma araçları,

Geçiş Üstünlüğü Olan Bir Araçla Trafikte Karşılaşıldığında Ne Yapılmalıdır?

Geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara mutlaka yol verilmesi gerekir. Özellikle acil durum alanına yetişmeye çalışıyorsa bu durumda bu araçlara yol vermemenin cezası vardır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.06.2022

Trafikte Direksiyon Dersi Alındığında Neler Öğretilir

26.01.2021

Benzin Bittiğinde Arabanıza Ne Olur

25.03.2021

Sürücü Belgesi İşlemleri - 2021

14.06.2021

Run Flat Lastik Nedir? Hangi Araç Takabilir