Gaz Kelebek Sensörü Nedir? Ayarı Nasıl Yapılır

ABONE OL
Gaz Kelebek Sensörü Nedir - Ayarı Nasıl Yapılır

Gaz kelebeği sensörü, otomobillerde ateşleme sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Bu parça olmadan aracın ateşlemesi olmayacağından dolayı harekette mümkün olmayacaktır. Bu makalemizde gaz kelebek sensörü nedir, Arıza yaptığında nasıl anlaşılır? Bu konu hakkında detaylı bilgi verelim istedik.

Gaz Kelebek Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar?

Gaz kelebeği sensörü, gaz kelebeğinin ne kadar açılması gerektiğini ölçer ve bu açıyı ECU’ya bildirir. Bu açı ölçümünün ne işe yaradığını merak edenler için hemen belirtelim. Bu açı sayesinde emme manifoldundan gelen hava ve yakıt karışımı yeterli oranda motora aktarılarak yanmanın meydana gelmesini sağlar.

Eğer siz motordan yüksek oranda güç isterseniz bu bilgiyi yakıt enjeksiyon sistemine iletecek ve içeri alınan karışımı zenginleştirerek talebe yanıt vermede yardımcı olacaktır.

Yapılan bu ölçüm anlık olarak gerçekleşeceği gibi devamlılığı vardır. Ölçüm sonucunda ise havanın sıcaklığı, motorun devri ve gaz kelebeği konumu gibi farklı bilgilerle birleştirilme sağlanır bu sayede motora ne kadar yakıt enjekte edilmesi gerektiği bilgisi alınmış olur.

Gaz Kelebeği Sensörü Arızası Belirtileri

Gaz kelebeği sensörü ateşleme sistemini yakından ilgilendirdiği için arıza da ateşleme ile ilgilidir. Sensörün arızası durumunda ortaya çıkan belirtiler ise şu şekildedir.

Motor arıza lambası yanabilir. Gaz kelebeği sensörü arıza yaptığında sürücünün bilgilendirilmesi için motor arıza lambası yanacaktır.

Aracın devrinde değişimler olabilir. Gaz kelebeği sensörü arıza yaptığında aracın performansında önemli bir düşüş yaşanır. Sürücü gaza her ne kadar anlık olarak bassa da aracın tepki vermesinde gecikme yaşanır. Bu da aracın hızlanma ya da yavaşlamasında önemli bir rol oynar.

Araç sebepsiz yere stop edebilir. Araç rölantide olsun ya da çalışıyorken olsun kendi kendine stop edebilir. Doğal olarak bu hızlı giden bir aracın stop etmesiyle tehlike halinin oluşmasına neden olacaktır. 

Otomatik araçlarda vites karışıklığı meydana gelebilir. Otomatik araçların stabil bir şekilde çalışabilmesi için aracın hız bilgisini anlık olarak ECU’ya göndermesi gerekir. Doğal olarak bu bilgi anlık olarak gönderilemediğinde vites geçişlerinde sorun yaşanabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.11.2021

Kışın Nasıl Fren Yapılır

10.05.2022

Elektrikli Araç Haritası: Hangi İlde Kaç Elektrikli Araç Var

25.11.2020

Yayalar Yolda Nasıl Yürümeli

11.03.2022

İleri Sürüş Teknikleri Kursu Ne İşe Yarar