Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nedir

ABONE OL
Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nedir

Pek çok kişi, gaz kelebeği konum sensörünün nasıl çalıştığını ve ne yaptığını bilmediği için bu soruyu sormaktadır. Bunun için ilk olarak sensörün ne işe yaradığını anlatarak başlayalım.

Gaz kelebeği konum sensörü, gaz kelebeği valfinin konumunu izlemekten sorumlu olan bir parçadır. Motorun tam olarak ihtiyaç duyduğu yakıt ve hava karışımını almasını sağlar. Motorunuzun optimum performansta çalışmasını sağlamak için arabanıza takılı diğer sensörlerle birlikte hareket eder. Ayrıca aracınızın seyir hızını, hızlanmasını ve yakıt ekonomisini iyileştirmeye yardımcı olur.

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Arızalanırsa Ne Olur?

Gaz kelebeği konum sensörü arızalandığında hızlanmada zorluk veya güç kaybı gibi problemlerin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, motorunuz doğru yakıt ve hava karışımını almayacağından, güvenliğinizi tehlikeye atabilecek şekilde arabanız aniden durabilir.

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nasıl Çalışır?

Otomobiller farklı sensörlerle donatılmıştır. Sensörler aracın performans özelliklerini ayarlayabilmesi için toplanan bilgileri aracın bilgisayarına gönderirler. Gaz kelebeği konum sensörü de bunlardan bir tanesidir.

Gaz kelebeği konum sensörü gaz kelebeği milinde bulunur, bu da konumuna erişmeyi ve izlemeyi kolaylaştırır.

Gaz kelebeği konum sensörü, aracın bilgisayarına hızlanma, yavaşlama, rölanti ve tamamen açık gaz kelebeği valf durumu hakkında veri gönderir.  Gaz kelebeği konum sensörü üç kablodan oluşur. İlk kablo, sensör dirençli katmana uygulanan +5 voltaja sahiptir. Bu kablo bilgisayar tarafından gönderilen referans sinyalini ulaştırır. İkinci kablo, sensör devresini toprağa gönderir. Üçüncü kablo ise çıkış için kullanılır. Değişken bir dirençten geçen ve daha sonra aracın bilgisayarına geri gönderilecek olan yeni bir voltaja düşen referans sinyalini gönderir.

Otomobilin bilgisayarı sensörlerden aldığı verileri veya voltajı gaz kelebeği konumunu belirleyebilecek veya tanımlayabilecek hale getiririr.

Otomobillerde bulunan sensörlerin tamamının farklı görevleri vardır. Günümüz modern araçları bu sensörler sayesinde sürücülerine daha güvenli ve daha konforlu bir sürüş imkanı sağlayabilir.

Sensörler arızalandığında arızalanan sensöre bağlı olarak aracın ön panelinde işaret verebilir. Böyle bir durumda ise araç servise çekilerek arızalı sensörün tamiri ya da değişimi yapılabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.04.2021

MirrorLink nedir

10.04.2020

Sürücü Kursu Nasıl Açılır

23.02.2021

Bozuk ve Yanmayan Far Cezası Ne Kadar? 2021

15.10.2020

Kızdırma Bujisi Nedir, Özellikleri Nelerdir