Fren Pedalı Neden Boşalır

ABONE OL
Fren Pedalı Neden Boşalır

Bir aracın ne kadar hızlı gittiğinden daha önemli olan şey istenilen şekilde durma performansına sahip olmasıdır. Bunun için otomobil üreticileri fren teknolojisini her zaman ön planda tutmuştur. Şuan fren teknolojisinde gelinen son nokta hidrolik fren sistemleridir. Bu sistemde sıvı ile birlikte pedala uygulanan kuvvet frenlere iletilir. Fren hidroliğinin kaynama noktası vardır İşte frenlerde meydana gelen boşalma hali bununla ilişkili olan bir sorundur. Konuyu net olarak algılayabilmek adına öncelikli olarak araçlarda fren sistemi nasıl çalışır? Bunu anlatmak doğru olacaktır.

Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

Aracın frenlerine basıldığında etkiye göre araç yavaşlamaya başlar ve son nokta olarak durur. Ancak bu kadar basit anlatılan durumun altında önemli bir mühendislik işlemi yatar. Yani bir sürücü fren pedalına bastığında ana silindire uygulanan baskıyla birlikte hidrolik sıvısı dört tekerlekteki dört silindire ulaşarak sıkıştırma yapar. Fren kaliperi balatayı ve balata da diskleri sıkıştırarak aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlar. Sağlıklı bir duruş olması için bu parçaların tamamının hatasız bir şekilde çalışması gerekir. 

Fren Hidrolik Sıvısı Nedir?

Frenlerin içerisindeki kuvveti sağlayan sıvıya hidrolik sıvısı denir. Bu sıvının akışkanlığı az fakat kaynama noktası yüksektir.  Isındığında da buharlaşmayan bu sıvı başka hiç bir amaç için kullanılmaz. 

Fren Pedalı Neden Boşalır?

Sürücü frene bastığında hidrolik sıvısının yerine gaz sıkışırsa bu durumda frenlerde bir boşalma hissi meydana gelir. Bu durum hidrolik sıvısının eski ve değişmesi gerektiğini ifade eder. 

Hidrolik İçinde Gaz Ne İşe Yarar?

Agresif bir sürüş esnasında sıvıda ısınma daha yüksek olur ve hidrolik buharlaşma yapabilir. Buharlaşma gaz parçalarına neden olur ve sürücü frene bastığı zaman fren hidroliğinin yerine gaz sıkışması meydana gelir. Bu durum fren boşalması olarak tanımlanır.

Fren Hidroloji Nasıl Olmalıdır?

Eğer iyi bir duruş ve frenleme isteniyorsa bu durumda fren hidroliğinin kalitesi önemlidir. Kaliteli bir fren hidroliği aracın duruş konforunu artırırken yeni olması da önemlidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.10.2021

Trafik Sigortası ve Manevi Tazminat Hakkı

15.01.2021

Yaya Geçidi Ne Demek

01.03.2021

SRC 5 Belgesi Nerelerde Kullanılır

26.04.2021

Otomatik Vitesli Araç İçin Ehliyet Nasıl Alınır? 2021