Fren Balatası Neden Öter

ABONE OL
Fren Balatası Neden Öter

Fren balataları bazen ıslık çalar gibi ötmeye başlar. Aracın içinden ve dışından rahatsızlık veren bu durumun teknik açıdan herhangi bir soruna neden olup olmayacağına makalemizde bakalım istedik.

Fren Neden Ses Yapar?

Aracın fren pedalına bastığınızda çıkan sese ötme denir. Bu ses frenden değil balatadan gelir. Frenlerin tutmasını da etkileyen bu soruna neden olan farklı sebepler vardır. Ancak genelde sorun disklerden ve balatadan kaynaklanır. Fren balataları disk üzerinde kendisine yol yapmak için balatayı çizer. Bu durum fren balatasının hem ötmesine hem de frenin titremesine neden olur. Böyle bir durumda balataların ve disklerin değişmesi gerekir.

Fren Balatasının Sertleşmesi

Fren balatası bitmeye yakın zamana geldiğinde sertleşir. Bu sertlik disklerin zarar görmesine ve frenin zayıflamasına neden olur. Sertleşen fren balatası diskin yüzeyini çizerek yukarıda bahsettiğimiz yolu oluşturmaya çalışır. Frene basıldığında ise ıslık gibi ses çıkar.

Sürücüler biten bir balatanın ses yapacağını bilir ve bunun için frenler ötmeye başladığı zaman balataların değiştirilmesi için servise gider.

Sonuç olarak toparlayacak olursak frenlerin ötmesini iki şekilde değerlendirmek gerekir. Bunlar şöyledir:

  1. Fren balatası
  2. Fren diski

Fren Balatası Değişimi

Fren balatası bittiğinde, disk bozulduğunda frene basınca ses çıkar.

Bazı balatalar sert yapıda bazıları ise yumuşak yapıdadır. Sert fren balataları kalitesiz olarak tanımlanır ve bu tip balatalar frene basıldığında ses çıkarır.

Fren balatası eskimeye başladığında ses çıkar.

Fren Balatası Değişimi ve Fren Diski Değişimi Nerede Yapılır?

Fren bir aracın durmasını sağlayan en önemli aksamların başında gelir. Bu nedenle olası bir fren sorununda mutlaka yetkili servis ya da bir ustaya götürmek gerekir. Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı aracın balataları değişmesi gerekiyorsa usta bunu fark eder ve hemen değişimi gerçekleştirir. Değişim mutlaka bu işi bilen bir usta tarafından yapılmalıdır. Evde kendi başınıza bu işlemi yapıyor olmanız aracınızın güvenliğini tehlikeye atacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.02.2021

Direksiyon Eğitmeni Nasıl Olunur

11.02.2022

Karaisalı Sürücü Kursları - Karaisalı Ehliyet Kursları

28.03.2023

Ehliyet Randevu İptali Nasıl Yapılır

28.02.2023

Ehliyet Yenileme Süresi Ne Zaman Sona Erecek