Fazla Yolcu Taşımanın Cezası Nedir

ABONE OL
Fazla Yolcu Taşımanın Cezası Nedir

Ulaşımın güvenli bir hale getirilmesi, yolcu ve yayalarının can güvenliğinin korunması için otomobillerde yolcu taşıma belli bir sınırla belirlenmiştir. Örneğin hususi bir otomobilin taşıması gereken insan sayısı belirlenirken ruhsatta yazılı olan rakam baz alınabilir. Örneğin bazı hususi otomobiller 5 kişi olurken bazı otomobiller 4 kişiliktir. Bunun için aracınızın en fazla kaç kişi taşıyacağını ruhsatınıza bakarak kontrol edebilirsiniz.

Eğer bu kuralı hiçe sayarsanız bu durumda birtakım yaptırımları da kabul etmiş olursunuz. Örneğin araçta fazla yolcu taşımanın cezası vardır ve bu da her yıl değişen trafik ceza ücretleri arasında yer alır.

2020 Fazla Yolcu Taşıma Cezası

Aracınızda mutlaka ruhsatınızın izin verdiği sayıda yolcu taşımanız gerekir. Eğer ki belirlenmiş olan sınırdan 1 kişi bile aşılmış olursa 10 kişi aşılmış olmasından hiçbir farkı yoktur. Bunun için bir kişiden ne olacak dememelisiniz. 2020 itibariyle otomobilinize olması gerekenden fazla yolcu almışsanız 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65/1-a maddesine göre 104 TL para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Fakat bununla kalınmayarak ehliyetinize 10 ceza puanı eklenir. Daha da önemli olan konu size bu sebepten dolayı ceza kesilirse yolcular indirilir ve onların tüm masrafları araç sahibi ya da aracı işleten kişiye yazılır. Yani bunu hususi otomobiller gibi algılamak gerekmez. Ticari araçlar içinde fazla yolcu taşımanın hükmü bu şekildedir.

Eğer siz bir kez bu cezayı yemişsiniz, fakat cezanın miktarı kazandığınız paradan çok aşağıdaysa ikinci kez yemeyi problem etmeyebilirsiniz. İşte böyle bir durumda karşınıza çıkacak olan farklı bir problem vardır o da kural ihlalinin devamında Türk Ceza Kanununun 179. Maddesi 2. Bendinde belirtilen Kara, deniz hava veya demiryolu ulaşım araçlarını; kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlike oluşturabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Bu cezayı yamak istemezseniz bu durumda cezanın karşılığı olarak ödeyeceğiniz rakam 2020 yılı itibariyle 17.644,32 TL olacaktır.

Aracınızı güvenli bir şekilde kullanmak ve yolcuların can güvenliğini riske atmak istemiyorsanız mutlaka ruhsattaki kişi sayısı kadar yolcu almaya dikkat edin.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.06.2023

Ehliyet Göz Muayenesi Nerede Yapılır

18.05.2023

Rüyada Dozer Görmek Ne Anlama Gelir

08.01.2021

Arabaya Takılı Hava Yastığı Ne Zaman Açılır

24.11.2022

ÖTV Matrah Düzenlemesi ile Sıfır Otomobillerde İndirim