Farklı Yakıt Türleri

ABONE OL
Farklı Yakıt Türleri

Aracınızın çalışır durumda kalması için yakıt çok önemlidir. Ancak, aracınızın ihtiyaç duyduğu yakıt türü, motoruna bağlı olarak değişir. Dizel, benzin ya da LPG Türkiye’de en çok kullanılan yakıt türleri arasındadır. Ancak bu yakıtlarda kendi içerisinde ayrılmıştır.

Arabanız için hangi yakıtın iyi olduğunu nasıl anlarsınız?

Her şeyden önce, benzin istasyonundaki pompacının aracınıza hangi yakıt türünü koyması gerektiğini bilmesi gerekir aksi takdirde, arabanızın motorunda ciddi hasara neden olabilir. Arabaya Yanlış Yakıt Konulursa Ne Olur? Başlıklı makalemizde bu konu ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.  

Eğer arabanızın ne tür bir yakıta ihtiyacı olduğunu bilmiyorsanız kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz. Elinizde böyle bir kaynak yoksa internetten araştırabilir ve en doğru yakıtın hangisi olduğunu anlayabilirsiniz.

Yakıt türleri nelerdir?

Dizel

Dizel, uzun vadede benzinden daha ucuz olduğu için tercih edilen yakıt türü olmuştur.

Üç tür dizel yakıtı vardır. Bunlar şu şekildedir:

B7 standart dizeldir en çok kullanılandır. Yeni bir dizel yakıt türü olan B10, maksimum % 10'a kadar biyoyakıt içerir. Her ülkede olmasa da Fransa’da kullanıma sunulmuştur. Son olarak ise XTL dizelden bahsedebiliriz. Sentetik olan bu dizel de petrol değil parafin yağı ve gazı kullanılır.

Benzin

Benzinde de tıpkı dizelde olduğu gibi 3 farklı tür vardır. E5 ,tarımsal hammaddelerden yapılan bir yakıt olan yakıt türüdür ve içeriğinde % 5'e kadar biyoetanol içerir. E10 , % 10 biyoetanol içeren bir petrol türüdür, muhtemelen 2021'de piyasaya surulmesi planlanıyor. E85 ,% 85 biyoetanol içerir, Avrupa'da, Süper Etanol olarak bilinir.

Otogaz

Otogazlar da kendi içerisinde ayrılmıştır.  LNG sıvılaştırılmış doğalgazdan elde edilir ve ağır araçlarda kullanılır. CNG evlerde kullanılan doğalgaz olarak bilinir. LPG ise sıvı petrol gazı olarak bilinir. Bütan ve propan karışımından elde edilir.

Bir araç satın almadan önce sizin bütçenize uygun olan yakıt modelinin hangisi olduğunu araştırmanız mantıklı olacaktır. Daha sonra pişmanlık yaşamamak için bu önemlidir. Avrupa’da birçok ülkede dizel yakıt yasaklanırken bizim ülkemizde en çok satılan araçlar dizel yakıta sahip olanlardır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.02.2021

Araçta Su Kaçakları Neden Olur

05.08.2021

İsofix Nedir? Neden Önemlidir

30.09.2020

Araba Farları Nasıl Hizalanır

11.05.2022

MR Cihazlı Ekspertiz Nedir? Nasıl Yapılır