F Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

ABONE OL
F Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

F türü yetki belgesi, ticari olarak yolcu taşımacılığında acentelik yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. Bu belge faaliyet alanlarına göre düzenlenir. Buna göre belgenin türleri aşağıdaki gibidir:

F1 Yetki Belgesi Nedir?

Yurtiçinde yolculu taşımacılığı hizmeti verecek olan acentelere verilen bir belgedir.

F2 Yetki Belgesi Nedir?

Uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında hizmet verecek olan acentelere verilir.

F,G ve H türü yetki belgesine sahip olan firmalar kendi hesaplarına taşıma yapamaz ve yaptıramazlar. Bu tür firmaların yolcu bileti ve fatura kesmesi söz konusu değildir.

F1 yetki belgesi almak için başvuran kişilerin A1,D1,D2  ve D4 yetki belgesi sahibi taşımacılardan en az biriyle imzalanmış bir acentelik sözleşmesinin olması, faaliyet gösterdiği yer ilçe ise 2 bin lira il ise  bin lira sermayesinin olması gerekir.

A1, D1,D2 ve D4 yetki belgesine sahip olan acentelerin müstakil bir büroya veya terminaldeki bürolarında yeterli bir kullanım alanına olması gerekir.

F2 yetki belgesi için başvuruda bulunanların A1, A2, B1, B2, D1,D2 ya da D4 yetki belgesi sahibinden en az biriyle imzalanmış bir acentelik sözleşmesinin olması 6 bin lira sermayesi, müstakil bir büroya veya terminallerdeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır.

F1 ve F2 yetki belgesine sahip olan kişilerin, açacakları her şube için sermaye miktarı da aynı oranda katlanarak artacaktır.

Köy, kasaba ve beldelerde faaliyet gösteren firmaların F1 yetki belgesi almak istediklerinde sermayelerinin olması gerekmez. Bu kişilere % 75 oranında indirim uygulanır.  Bu firmalar eğer il ve ilçelerde şube açmak isterlerde % 75 fark öder.

F1 ve F2 yetki belgesine sahip olan kişiler en fazla 10 adet taşımacıyla sözleşme yapabilir. D4 yetki belgesi sahipleri ise Maliye Bakanlığı onaylı elektronik ortamda bilet satabilme ve acentelerine bilet düzenlettirebilme imkanına sahip olan taşımacı yetki belgesi sahipleri bu sayı içerisine dahil edilemezler.

Yetki belgeleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.02.2021

Kar Zinciri Nasıl Takılır

02.08.2021

Kabak Lastikle Sürüş Riskleri Nelerdir

23.09.2021

Vurup Kaçan Araçlar için Ne Yapılır

15.06.2021

2022 Ehliyet Sağlık Raporu Ücretleri