Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir? Koşulları Nelerdir

ABONE OL
Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir - Koşulları Nelerdir

Eşdeğer parça, araçlarda orijinal ekipman üreticisi tarafından üretilen parçanın yerine kullanılabilecek aynı veya benzer işlevi ve performansı sunan parçalardır. Kaza gibi çeşitli sebepler ile hasar gören araçlarını parçaları bazen onarılamayabilir. Bu durumda eşdeğer parçalar kullanılarak hasarın çözülmesi söz konusudur.

Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir?

Aracın hasar görmesi halinde tamir sırasında kullanılan parçaların orijinali yerine aynı performansa sahip muadil parçaların kullanılmasına eşdeğer parça uygulaması adı verilir. Eşdeğer parçalar, genellikle farklı firmalar tarafından üretilir ve orijinal ekipman üreticisinin ürettiği parça ile aynı özelliklere, kalite standartlarına ve uyumluluğa sahiptir.

Eşdeğer parçalar, orijinal parçalar ile aynı işlevi yerine getirirken orijinal parçalardan daha uygun fiyatlıdır. Bakım ve onarım maliyetlerini düşürmek ve araçların kullanım süresini artırmak için sıklıkla tercih edilen eşdeğer parça uygulaması bazı koşullara bağlıdır.

Eşdeğer Parça Uygulaması Koşulları Nelerdir?

Kaza sebebiyle aracın belirli parçalarının hasar görmesi durumunda uygulanan eşdeğer parça uygulaması koşulları bakımından farklılık gösterebilir. Eşdeğer parça uygulaması, aracın yaşına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kaza sonucu hasar gören aracın modeli 3 yıldan küçükse ve hasar gören parçanın onarılması mümkün değilse orijinal parça ile değiştirilir. Ancak orijinal parça tedarik edilemiyorsa eşdeğer parça veya kullanılmayan araçlardan temin edilen orijinal parça ile değişimi yapılabilir.

Aracın modeli, 3 yıldan büyükse orijinal parça yerine eşdeğer parça uygulaması tercih edilir. Hasar gören parçanın eşdeğer parçası bulunmuyorsa orijinal parça kullanılabilir.

Trafik Sigortası Orijinal Parça Verir mi?

Trafiğe çıkan her araç için zorunlu tutulan trafik sigortası genel şartlarına göre hasar gören orijinal parçanın değiştirilmesi gerekiyorsa genellikle orijinal parça kullanılır. Ancak kaza esnasında hasar gören parçanın orijinali bulunmuyorsa eşdeğer veya yeniden kullanılabilir bir parça tercih edilebilir. Ancak eşdeğer parça uygulaması öncesinde sigortalı araç sahibinin onayı alınmalıdır.

Kasko Orijinal Parça Verir mi?

Sigorta şirketleri tarafından araç sahiplerine sunulan araç kaskosu poliçeleri, kaza sonucunda araçta hasar gören parça orijinal ise sigorta şirketi tarafından orijinal parça tedarik edilir ve değişimi yapılır. Eğer değişmesi gereken araç parçası orijinal değilse aynı özellikleri taşıyan eşdeğer parça kullanılabilir.

Araçlarda eşdeğer parça uygulaması konusunda daha detaylı bilgi almak için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.07.2021

2022 Yeni BMW M4 Competition Convertible M xDrive İnceleme

28.12.2022

Yüksek Hızda Direksiyon Titremesi Neden Olur

03.02.2022

Şarköy Sürücü Kursları - Şarköy Ehliyet Kursları

13.10.2020

Sarı Işıkta Geçmenin Cezası Var mı