Engelli Sürücülerin Bilmesi Gereken Hakları Nelerdir

ABONE OL
Engelli Sürücülerin Bilmesi Gereken Hakları Nelerdir

Devlet engelli vatandaşların ulaşım imkanlarını artırabilmek için onlara birtakım haklar tanımıştır. Bu haklar % 90 altı engeli olanlar için farklı % 90’ın üzeri engeli olanlar için farklı olarak düzenlenmiştir. Aşağıda engelli sürücülerin bilmesi gereken haklarından bazıları belirtilmiştir.

Özel Tertibatlı Araçları Kimler Kullanabilir?

Engel derecesi % 90’nın altında olan engelliler bizzat kendi araçlarını kullanabilirler. Ancak engel durumlarına göre araçlarında özel tertibat gerekli olabilir. Özel tertibatı bulunan engelli araçları engellinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de kullanabilir. Ancak burada şöyle bir durum söz konusudur. Engelli olmayan kişilerin engelli aracını kullanabilmesi için aracın teknik donanımında hiçbir değişiklik yapılmadan engelli kişinin ihtiyacına uygun tertibat ilave edilmiş olması ve aracın her iki şekilde de sorunsuz kullanılabiliyor olması gerekir.  Bunun tespiti ise yine yetkili kurumlarca belgelenmiş olması şarttır.

Engelli adına alınan araçlar kimler tarafından kullanılabilir?

Eğer engel oranı % 90’ının altındaysa aracı aparatlı olarak birinci derece yakınlarından TSE onayı verilen kişiler, engel oranı % 90’nın üzerindeyse engellinin birinci, ikinci ve üçüncü derece, sözleşmeli yakınları kullanabilir.

Engelli Aracı Ne Zaman Satılabilir?

Engelli aracı istenen her zaman satılabilir. Eğer araç sıfır olarak satın alınmışsa ÖTV’den muaf olacağından dolayı 5 yıl içerisinde satılamaz. 5 yıl dolmadan araç satılmak istenirse bu durumda ÖTV ödemesi yapılması gerekir. 5 yılı dolan engelli aracı ÖTV ödemeden satılabilir.

Engelli Araç Alımında Bankalar Kredi Veriyor Mu?

Engelli araç alımında bankaların engellilere özel olarak vermiş olduğu bir kredi ya da faiz oranı yoktur. Çünkü engelli aracı haciz edilemez ve engelli aracına el konulamaz. Bankaların engelli kişilere vermiş olduğu kredi, ihtiyaç kredisi olarak geçerlidir.

Engelli Aracı MTV Öder mi?

% 90 üzerinde raporla alınmış olan engelli araçları Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf tutulmuştur. Özel tertibatlı olan engelli araçları da yine MTV’den istisna edilmiştir.

Sürücü kursları ve ehliyet haberleri hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.03.2021

B Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

16.09.2020

Buji Nedir

21.06.2021

2022 Yeni Kasa Nissan Qashqai İncelemesi

24.02.2023

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar