Engelli Aracı Nedir

ABONE OL
Engelli Aracı Nedir

Engelli vatandaşların bir yerden başka bir yere ulaşımını kolaylaştırmak için sağlanmış olan araca engelli aracı denir.

Bir aracın engelli aracı olarak tanımlanabilmesi için engelli kişinin sağlık durumunu gösteren bir raporunun olması gerekir. Bu rapor engelli aracını alırken istenir. Engelli araç almanın birtakım avantajları vardır. Bu avantajların en başında da sıfır bir araç alınması halinde ÖTV vergisinden ve MTV’den muaf olunmasıdır.

ÖTV İndirimi mi, ÖTV Muafiyeti mi?

Bir engellinin ÖTV muafiyeti mi yoksa indirimi mi alabileceği raporundaki engel durumuna göre belirlenir. 2018 yılında kabul edilen uygulamaya göre % 90 üzerinde engeli olan bir kişinin ÖTV’si muaf tutulur ve bu sayede aracı indirimli olarak alabilir. Engelli aracı alabilmek için bazı durumlarda H sınıfı ehliyet belgesine sahip olunması şarttır. H sınıfı ehliyet nasıl alınır merak ediyorsanız Engelli Sürücü Belgesi Nasıl Alınır? Başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yüzde 90 ve Üzeri Engel Durumu

Bir kişinin % 90 engelli raporu alabilmesi için başkasının yardımına ihtiyacı olması gerekir. Dolayısıyla % 90’ın üzerinde raporu olan kişiler engelli aracı alabilirler. Bu aracı aldıktan sonra 5 yıl içerisinde satılması söz konusu değildir. Eğer araç 5 yıl içerisinde satılmak istenirse bu durumda ÖTV’nin ödenmesi gerekir.

Engel nedeni her ne olursa olsun % 90’ın üzerinde engeli olan herkes bu haktan yararlanabilir.% 90 üzerinde engeli olan kişilerin aldığı araçlarda herhangi bir şekilde özel tertibat aranmaz. Çünkü bu kişiler zaten aracı kendileri kullanamaz. Ancak bu kişiler için araç içerisine binip inebilmek için birtakım kolaylıkların sağlanması istenebilir.

Yüzde 90’ın Altında Engel Durumu

Engel oranı % 90’ın altına olan kişilerin ÖTV muafiyetinden yararlanabilmesi söz konusu değildir. Bu oranın altında engeli olan kişiler araç alınırken ÖTV indirimi kapsamında değerlendirilirler. Engelli kişinin engeline göre aracın otomatik vitesli olması gerekli olabilir. Eğer istenirse araçta özel tertibat yapılarak kullanılabilir.

Engelli otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.05.2022

E Devlet Ehliyet (Motorlu Taşıt Sürücü Sertifika) Sorgulama Nasıl Yapılır

14.01.2022

Egzoz Muayenesi Nerede Yapılır? Geçerlilik Süresi Ne Kadardır

06.07.2021

Sınavsız SRC Belgesi Alınır mı

29.04.2020

Bilecik Sürücü ve Ehliyet Kursları