Emniyet Şeridi Nedir, Ne İşe Yarar

ABONE OL
Emniyet Şeridi Nedir, Ne İşe Yarar

Emniyet şeridi, karayollarında ani meydana gelebilecek acil durumlarda kullanılmak amacıyla yolun en sağına ayrılmış olan bölümdür. Daha net anlaşılabilmesi için yolun en sağında bulunan düz çizginin dışında kalan ayrılmış bölüm emniyet şeridi olarak tanımlanır. Bu yollara geçiş belirttiğimiz gibi aracınız bozulmadan, kaza yapmadan ya da acil bir durum olmadan yapılması ceza gerektirir.

Emniyet şeridini hangi araçlar kullanabilir?

Emniyet şeridini kullanmasına izin verilmiş olan bazı araçlar vardır. Bu araçlar ise emniyete ait araçlar, ambulans, itfaiye ve kolluk kuvvetlerine ait olanlardır. Arıza yapmış bir aracın bu şeride çekilmesinin nedeni yoldaki trafiğin aksamasının önüne geçebilmektir. Belirttiğimiz araçların dışında kalan kamu araçları da dahil olmak üzere hiçbiri bu yolu kullanamazlar.

Emniyet şeridinin belirtilmiş olan araçların dışında gereksiz ve bilmeden kullanılmış olması ciddi vakaların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Örneğin organ nakli taşıyan bir ambulansın bu yolu kullanamaması hayati bir durum oluşturacaktır. Bunun gibi örnekleri çok daha fazla çeşitlendirmek mümkündür.

Bazı bilinçsiz sürücüler her ne kadar bu kuralı biliyor olsa da yine de her şeye rağmen bu yolu kullanmaya devam etmektedirler. Ancak trafik kuralları içerisinde önemli bir yere sahip olan bu yol kullanılırken polis tarafından durdurulmuş olunduğunda ciddi bir para cezasının ödenmesi gerekli olacaktır. 

2020 Emniyet şeridi ihlali cezası ne kadar?

Emniyet şeridini ihlal eden sürücü trafik polisi, EDS ve mobese kamerası tarafından tespit edilebilir. Bu işlemin gerçekleşmesi halinde ise ceza kaçınılmaz bir durum olarak karşınıza çıkacaktır. 2020 yılında emniyet şeridini gereksiz yere kullanan sürücüye kesilecek olan ceza 1228 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın erken ödenmesi durumunda ise 921 TL ödemesi yapılmalıdır.

Emniyet genel müdürlüğü çok hassas bir yere sahip olan bu yollar hakkında sürücülerin bilinçlendirilmesi için sürekli bir değişim ve çalışma içerisindedir. Sürücülere verilen eğitimler ve mesajlarla bu yollar üzerine dikkatleri çekmiştir.

Otoyollar eskiden olduğu gibi kontrolsüz değildir. Bugün tüm otoyollar girişler çıkışlar ve güzergah üzeri mobese ve EDS ile 7/24 takip edilmektedir. Bunun için bu yolları kullanmamak sizin için en doğru tercih olacaktır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.10.2021

Fren Yaptığınızda Yanık Kokusu Gelmesinin Nedeni Nedir

29.05.2020

Muş Ehliyet ve Sürücü Kursu

23.10.2020

Drift Yapma Cezası Ne Kadar

09.01.2023

Sürücü Kursu Fiyatları Ne Kadar Oldu 2023