Emniyet Şeridi İhlali Cezası Ne Kadar

ABONE OL
Emniyet Şeridi İhlali Cezası Ne Kadar

Emniyet Şeridi Nedir?

Otoyol ve bölünmüş olan yollarda kaza, arıza ya da acil bir durumda kalmış olan kişilere yardım amaçlı daha hızlı bir şekilde yetişmek amacıyla ayrılmış olan yola emniyet şeridi denilir.

Emniyet şeridini herhangi bir sorun oluşmadan daha hızlı ulaşımı sağlamak ya da tamamen keyfi nedenlerden dolayı kullanmak yasaktır. Eğer ki bu şekilde bir durum söz konusu olur ve tespit edilirse bu durumda cezai işlem uygulanır.

Yapılan yeni değişikliklerle birlikte emniyet şeridinin kullanılmasında ceza miktarları da artmış oldu. Bunun yanı sıra yeni değişiklikle yasaya yeni maddelerde eklenmiş oldu. 

Emniyet Şeridi İhlal Cezası 2020

Olası bir trafik kazası, arıza durumu, acil yardım, kurtarma, karla mücadele ve kaza sonrasındaki inceleme dışında bu alanı kullanıyor olmanın cezası 1228 TL’dir. Bu cezanın 15 gün içerisinde erken ödenmesi durumunda % 25 oranında bir indirim hakkı elde edilir. Bu durumda 921 TL para cezası ödenmelidir. Cezanın 15 günlük süresi tebliğ tarihinden sonra başlar. 

Emniyet Şeridi İhlallerinde EDS Sistemi

Emniyet şeridini kullananların tespit edilmesi farklı yöntemlerle sağlanabiliyor. Örneğin EDS yani Elektronik Denetleme Sistemi bu tespiti sağlamak amacıyla aktif bir şekilde kullanılmış olan yöntemdir. EDS ihlali yapan aracın plakasını tespit ederek cezanın doğrudan adrese gönderilmesini sağlar. Her türlü itiraza karşın olayın fotoğrafı da çekilir ispatlanır.

Emniyet Şeridi İhlali Yapanlar

Emniyet şeritlerinin bugün halen tam karşılığını bulmuş olduğunu söylemek mümkün değil, çünkü zorunlu olan durumların dışında da insanlar bu şeritleri kullanıyorlar. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde sürücüler trafikten kaçmak için bu yolu kullanmayı tercih ediyor. Dolayısıyla aynı anda birden fazla kişinin de bunu düşündüğünü varsaydığımızda bazı noktalarda emniyet şeritlerinin diğer yollardan hiçbir farkının olmadığını da görebiliyoruz.

Unutmamak gerekiyor ki, emniyet şeridinin amacı adından da anlaşılacağı gibi araç sürücüsünün kendisini, aracını ve trafiği aksatmaması açısından kullanılması gereken bir yoldur.

Bu kurala uymayanlardan çok uyanlarında olduğunu söylemek mümkün, bazı duyarlı ve anlayışlı sürücüler araçlarında bir sorun olmadan bu yolu kullanmamaya özen gösteriyor.

Ehliyetler ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.07.2022

Trafik Kazası Tazminatı Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır

06.05.2022

Araç Boya Koruma Nedir, Boya Koruma Yapılmalı mıdır

28.03.2022

2022 Yılı Engelli Aracı ÖTV Muafiyeti Ne Kadar

18.08.2021

MEB Ehliyet Sınavı Görevli Öğretmen Ücretleri 2021