Emniyet Kemeri Nedir

ABONE OL
Emniyet Kemeri Nedir

Kaza riskine karşı sürücüleri koruyan en önemli güvenlik önlemlerinin başında emniyet kemeri gelir. Kemer kaza sırasında sürücünün araçtan fırlamamasını, sağa ya da sola çarpmamasını sağlayacak, ölüm ve yaralanma durumunun önüne geçebilecek bir güvencedir. Emniyet kemerinin sağlamış olduğu fayda pek çok araştırma neticesinde ispatlanmıştır. En küçük kazalarda bile emniyet kemerinin görevi çok büyük olmuştur.

Emniyet kemerinin farklı çeşitleri vardır ve bu çeşitler aracın modeline ve markasına göre değişiklik gösterir. Tasarım açısından farklılık söz konusu olsa da her araçta emniyet kemerinin görevi ortaktır.

Emniyet kemerinin çeşitleri; çift nokta, uç nokta ve dört nokta olarak belirlenmiştir. Özel olarak üretilmiş olan bazı kemerlerde dört noktadan daha fazla bağlantı noktası vardır. Özellikle bebek koltuklarının özel olarak tasarlanmış olduğunu düşünürsek çok sayıda bağlantı olması da normaldir.

En Yaygın Kullanılan Emniyet Kemeri

Türkiye ve dünyada en yaygın olarak kullanılan emniyet kemeri 3 nokta bağlantısı olan modellerdir. Adından da anlaşıldığı gibi bu model kemerler 3 noktadan sabitlenmiş olarak hareket ederler ve olası kazalara karşı istenilen bölgelerden tutunmayı sağlar.

Emniyet kemerlerinde kademeli sistem tekniği uygulanmaktadır. Bir aracın ön ve arka koltuğunda bulunan kemerler koltukların üzerinde bulunur ve kilit sistemi sürücünün sol tarafına gelecek şekilde düzenlenmiştir. Baş ve omuz bölgesi kilit noktalardan tutturularak bağlanır. Karından geçirilen kemer daha güvenli bir kavrama sağlar.

Uç noktalı kemerler her araçta vardır ve olmaması demek aracın muayeneden geçemeyeceği ve cezai işlem uygulanabileceği anlamına gelir. Emniyet kemeri en az ehliyetsiz araç kullanmak gibidir. Bu nedenle aracın direksiyonuna geçen ve diğer koltuklarda oturan herkesin emniyet kemeri takma zorunluluğu vardır. Yapılan trafik denetlemelerinde emniyet kemerinin takılı olmadığı tespit edilirse bu durumda ceza kesilir.

4 noktadan tutan emniyet kemerleri genellikle spor araçlarda ve özel araçlarda bulunur. Hızın daha yüksek olduğu araçlarda güvenliğin artırılması için bu tercih kullanılmıştır. 4 noktadan tutan emniyet kemerleri göğüs bölgesine kadar çekilebilir.

 https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.06.2021

Ehliyet Harç Ücretleri 2022

30.09.2021

Kasko Hangi Durumlarda Hasarı Karşılamaz

14.07.2021

Test Sürüşünde Nelere Dikkat Edilmeli? Test Sürüşü Ücretli mi

21.01.2021

Sürücü Kursunda İlk yardım Dersinde Öğretilenler Nelerdir