Elektrikli Otomobillerin Neden Vitesi Yok

ABONE OL
Elektrikli Otomobillerin Neden Vitesi Yok

Son yıllarda hızla alıcısı çoğalan elektrikli otomobiller, bazı şaşırtıcı detaylarıyla dikkatleri üzerlerine çekiyor. Elektrikli otomobil almak isteyen ya da bu otomobilleri daha yakından tanımak isteyenlerin en çok merak ettiği husus ise elektrikli otomobillerde neden vitesin olmadığı oluyor.

Elektrikli Otomobillerin Şanzımanları Nasıl?

Elektrikli otomobillerde şanzımandan bahsetmeden önce aslında bu otomobillerin türlerine genel bir bakmak gerekiyor. Çünkü Türkiye’de elektrikli otomobil denildiği zaman ilk akla gelene elektrik motoruna sahip olan tüm otomobiller oluyor. Fakat hibrit otomobiller elektrikli otomobil klasmanı içerisinde yer almıyor. O zaman bizim bahsetmek istediğimiz şey yalnızca elektrikle çalışan otomobiller.

Elektrikli araçlar gücü yalnızca elektrik motorundan alan, yakıt pili ve bir batarya teknolojisine sahip rotor ve stator adı verilen iki kısımdan oluşuyor. Stator hareket etmeyen rotor ise statorun etrafında bulunan hareketli bir yapıdır. Batarya da bulunan elektrik akımı statora ulaştığı zaman elektromanyetik bir alan oluşturur ve bu sayede rotor hareket eder. Rotorun bu hareketinden elde edilen enerji sonunda ortaya çıkan güç doğrudan tekerleklere gönderilir.

 Elektrikli otomobillerde sistem bu kadar basit ilerlerken içten yanmalı motorlarda bu sürece birçok parça aynı anda dahil olması gerekir. Bunun içinde güç tekerleklere gidene kadar düşer. Elektrikli araçlarda ise güç kaybı çok daha azdır.

Akaryakıtla çalışan otomobiller belli bir devir aldığı zaman güç üretmeye başlarlar. Doğal olarak da bu onların bir vitese gereksinim duymasını sağlar. Çünkü araç gücü vites sayesinde torka gönderir.

Elektrikli araçlarda ise sistem tamamen bunun dışındadır. Çünkü her devirde en yüksek güç aralığını sunar. Bunun içinde elektrikli araçlarda şanzıman olmasına gerek kalmaz.

Bu araçlarda ileri doğru gidebilmek için gaza basılması, geriye doğru gidilmesi içinde R tuşuna basılması yeterli olacaktır. R tuşuna basıldığında rotor istikametinin tam tersinde hareket eder ve tekerlekler bu kez geriye doğru dönmeye başlar. Bunun için elektrikli araçlarda geri için özel bir vites olmasına da gerek yoktur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.01.2022

Araç Ağır Bakımında Neler Yapılır

08.07.2020

Akü Kendi Kendine Biter mi

21.06.2022

Çalınan ve Pert Araç Sigortası Ödemesi Nasıl Yapılır

05.10.2020

Egzoz Muayene Ücreti Ne Kadar