Elektrikli Motor Ehliyeti Nedir? Nasıl Alınır

ABONE OL
Elektrikli Motor Ehliyeti Nedir - Nasıl Alınır

Elektrikli motorların bir kısmı ehliyet gerektirmezken bir kısmı trafikte can güvenliğini sağlamak amacıyla motosikletin gücüne göre ehliyet sınıflandırılmasına tabi tutulmuştur. Buna göre motosiklet almak isteyen bir sürücü mutlaka uygun olan ehliyet sınıfını almak zorundadır.

Elektrikli motor ehliyeti almak isteyen bir kişi M sınıfı sürücü belgesi alması gerekir, ancak bu sınıf en alt seviye olduğundan dolayı genellikle tavsiye edilmez. Çünkü diğer ehliyet sınıflarına sahip olan her sürücü M sınıfına ait olan motosikletleri kullanabilir. 

Elektrikli motor ehliyeti almak için öncelikli olarak sürücü kursuna kayıt işleminin yapılması gerekiyor. Kayıt işlemi sonrasında teorik ve pratik eğitimden geçilir. Motosiklet ehliyet sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından e-sınav olarak yapılır. Online ortamda yapılan bu sınavda başarılı olan aday bir sonraki aşama olan direksiyon sınavına girer. Direksiyon sınavında da başarılı olunması durumunda artık evrak işlemleri kalır ve ehliyetini alabilir.

Elektrikli Bisiklet Ehliyet Yaşı Kaçtır?

Elektrikli motor ehliyeti almak isteyen sürücünün 16 yaşında olması gerekir. 16 yaşından küçüklerin bu ehliyeti alabilmeleri söz konusu değildir. Ancak bazı elektrikli motosikletler ehliyet gerektirmez. 

Hangi Elektrikli Motor, Motosiklet, Bisiklet için Ehliyet ve Ruhsat Gerekmiyor? 2021

0,25 kW güce sahip olan ve hızları 25 km’yi geçmeyen elektrikli bisikletler için ehliyet ve tescil gerektirmezler. Bir elektrikli bisiklet pedal çevrilmediğinde gücü kesiliyorsa o zaman tescil edilmeden kullanılabilmektedir. Bunun dışında saatteki hızı 45 km’yi bulan tüm motorlu araçların plaka alması ve ehliyetle kullanılması zorunludur.

Elektrikli Motorlar Tecsilsiz Kullanılırsa Cezası Nedir?

Eğer gücü 0,25 kW ve üzeride olan bir elektrikli motor trafikte ehliyetsiz kullanılırsa bu durumda cezai işlem uygulanır. Karayolları Trafik Kanunu 25. Maddesine göre elektrikli bisiklet için 172 TL, aynı kanunun 36. Maddesine göre kullanıcıya da 1.462 ₺ ceza düzenlenir.

Elektrikli motor kullanan sürücünün kask takma zorunluluğu da vardır. Eğer kask takmadan polise yakalanırsa bu durumda 80 TL ceza ödemek zorundadır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.03.2020

Acemi Sürücü Hataları ve Tavsiyeler

23.11.2020

Sürücüsüz Araçlar Her Şeyi Değiştirebilir mi

31.05.2021

Dijital Ehliyet Nedir? Dijital Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır

30.03.2020

Yabancı Ülkelerden Alınan Ehliyetin Ülkemiz Sürücü Belgeleriyle Değiştirilmesi